Elf verdachten opgepakt voor aanslag Ankara

De Turkse politie heeft elf mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag in Ankara. Bij die aanslag kwamen gisteravond 37 mensen om het leven, onder wie ook twee daders. Die laatste twee zouden een link hebben met de Koerdische beweging PKK, maar de aanslag is nog steeds niet officieel opgeëist.
AFP or licensors

Zeker vier van de arrestaties van vandaag vonden plaats in de stad Sanliurfa, in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Het nieuws van die arrestaties werd gemeld door het pro-regeringsagentschap Anadolu. Vanavond meldde premier Ahmet Davutoglu op een persconferentie dat er in totaal al elf mensen werden opgepakt. Hij zei daarbij dat de regering zo goed als zeker is dat de Koerdische beweging PKK achter de aanslag zit.

Bij de aanslag van gisteren kwamen ook twee daders om het leven. Het gaat om een man en een vrouw van Turkse origine. Beiden worden gelinkt aan de Koerdische beweging PKK, aldus de Turkse overheid. De vrouw zou zelfs al enkele jaren lid zijn.

De aanslag is echter nog steeds niet officieel opgeëist. 

De feiten

Gisteravond vond op het Kizilay-plein in het hart van de Turkse hoofdstad Ankara een zware explosie plaats. Volgens de Turkse overheid ging het om een bomauto die op het plein (waar onder meer een grote busterminal, een taxistandplaats en de uitgang van een groot metrostation samenkomen) geparkeerd stond.

De ravage na de explosie was enorm: verschillende bussen en auto's werden compleet vernield. Volgens de Turkse minister van Volksgezondheid waren 30 mensen op slag dood, en bezweken 7 anderen in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Onder de doden zijn ook 2 daders, aldus de Turkse overheid. Zeker 125 mensen raakten gewond, verschillenden onder hen zijn er er erg aan toe.

Diezelfde buurt werd vorige maand ook al opgeschrikt door een explosie. Toen ontplofte een autobom in volle avondspits, 29 mensen kwamen om. De aanslag werd opgeëist door een Koerdische beweging.

In oktober vorig jaar was Ankara nog het toneel van een dubbele bomaanslag in de buurt van het centraal station. Maar liefst 95 mensen overleefden de aanslagen niet, bijna 250 mensen raakten gewond. Toen was IS volgens de Turkse overheid "de hoofdverdachte".