Jet Airways werkte al 6 jaar aan verhuizing van Brussels Airport

De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways heeft vanmiddag in Amsterdam officieel de plannen bekendgemaakt voor de start van haar operaties op de luchthaven Schiphol. Eind deze maand laat Jet Airways na negen jaar Brussels Airport links liggen. Vanaf 27 maart verhuist de Europese hub van Brussels Airport naar de Amsterdamse luchthaven Schiphol.
BELGA

"Amsterdam wordt de nieuwe toegangspoort tot Europa voor Jet Airways", zei voorzitter Naresh Goyal in Amsterdam. "We werken al 6 jaar aan een verhuizing van Zaventem naar Schiphol. We waren helemaal niet ontevreden over Zaventem, maar Schiphol biedt ons veel meer commerciële mogelijkheden tot groei. En die uitbreidingsmogelijkheden hadden we jammer genoeg niet in Zaventem. Het netwerk van onze lokale partner, Brussels Airlines, was te klein om onze klanten een groter aantal aansluitende vluchten te kunnen aanbieden."

"Met Brussels Airport hebben we al die jaren wél een goed partnership onderhouden. Op Schiphol krijgen onze reizigers daarentegen toegang tot de netwerken van KLM-Air France en het Amerikaanse Delta Air Lines. Dat ruimer aanbod heeft de doorslag gegeven voor de verhuis."

Mogelijk later toch weer Zaventem

Maar de topman van de Indiase luchtvaartmaatschappij laat voor een terugkeer naar Brussels Airport de deur wel op een kier. "We vliegen in Europa ook op Parijs en Londen. Ik sluit niet uit dat we ooit naar Brussel terugkeren."

De Indiase maatschappij, waarin Etihad Airways uit Abu Dhabi een belangrijk aandeel heeft, zal Schiphol verbinden met de Indiase steden Mumbai en New Delhi, en met de Canadese stad Toronto.

De aankondiging vandaag betekent meteen ook het einde van Jet Airways op Brussels Airport. De luchthaven in Zaventem vormde sinds 2007 de Europese tussenstop voor vluchten tussen India en Noord-Amerika waar Jet Airways jaarlijks goed was voor om en bij de 650.000 passagiers.

Het vertrek uit Brussel leidt volgens de vakbonden tot rechtstreeks banenverlies voor 33 mensen en mogelijk tot meer dan 300 werknemers bij onder andere de bagageafhandelaars en de catering. De gronddiensten voor Jet Airways worden verzorgd door Swissport.