Merkel blijft bij vluchtelingenpolitiek

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is niet van plan haar vluchtelingenpolitiek te veranderen. Bij drie deelstaatverkiezingen gisteren, die grotendeels in het teken stonden van de vluchtelingenpolitiek, verloor de CDU van Merkel nochtans terrein.

Merkel gaf toe dat de uitslag van de verkiezingen haar partij te denken geeft. "Het was een pijnlijke dag voor de CDU", zei Merkel, maar dat is nog geen reden om de vluchtelingenpolitiek aan te passen. Die politiek was een hoofdthema tijdens de verkiezingscampagne en de ongerustheid bij de bevolking heeft tot het grote succes van de rechts-populistische partij Alternativ für Deutschland (AfD) geleid.

Merkel beklemtoonde op een bijeenkomst van haar partij nog eens dat er een Europese oplossing voor de vluchtelingenproblematiek nodig is. Ze gaf toe dat het sluiten van de Balkanroute het Duitsland iets gemakkelijker heeft gemaakt, maar dat dit geen oplossing op lange termijn kan zijn, gezien de ellendige toestand van de tienduizenden vluchtelingen die vastzitten in Griekenland.

"Ik ben ervan overtuigd dat we een Europese oplossing nodig hebben en die zal er niet van vandaag op morgen komen", aldus Merkel. "Het aantal vluchtelingen dat in Duitsland aankomt is gedaald. Ook in Griekenland komen er minder vluchtelingen aan, maar een duurzame oplossing hebben we nog niet."

De Beierse zusterpartij van de CDU, de CSU van Horst Seehofer, is het alvast niet eens met de analyse van Merkel. Seehofer noemde de verkiezingen van gisteren een politieke aardbeving. "Het antwoord na zo'n verkiezingsuitslag kan niet zijn dat alles hetzelfde blijft zoals het was", zei Seehofer. Hij voegde eraan toe dat de AfD een existentiële bedreiging voor de christendemocraten vormt.