Nalatenschap Harper Lee verbiedt goedkope edities "To kill a mockingbird"

In de VS zullen over enkele maanden geen goedkope edities van "To kill a mockingbird" meer in de rekken liggen. Dat heeft de nalatenschap van auteur Harper Lee beslist, zo meldt New Republic.
AP2007

Op 19 februari jongstleden is Harper Lee op 89-jarige leeftijd overleden. In 1960 werd ze in één klap wereldberoemd met de publicatie van haar boek "To kill a mockingbird". Pas vorig jaar verscheen haar tweede boek "Go set a watchman".

Vandaag gaan exemplaren van "To kill a mockingbird" nog steeds vlotjes over de toonbanken. Twee uitgeverijen staan in voor de publicatie in het Engels: Hachette drukt de goedkope edities, beter bekend als mass-market paperback. HarperCollins drukt dan weer alle andere edities, gaande van het iets duurdere trade paperback tot hardcover en speciale uitgaves.

Volgens New Republic zullen over enkele maanden geen mass-market paperback edities in de winkels liggen in de VS. De nieuwssite heeft naar eigen zeggen een e-mail van Hachette onderschept waarin de uitgeverij zich tot verschillende boekenwinkels in de VS richt met de mededeling dat de nalatenschap van Harper Lee de publicatie van zulke goedkope edities voortaan verbiedt.

Vooral voor Amerikaanse scholen heeft deze beslissing grote gevolgen. "To kill a mockingbird" is verplichte lectuur voor miljoenen leerlingen. Tot nu toe konden ze voor 8,99 dollar (8,09 euro) een mass-market paperback exemplaar kopen. Vanaf nu moeten ze minstens 14,99 tot 16,99 dollar (13,49 tot 15,29 euro) neertellen voor een trade paperback. Voor veel scholen die sowieso al ernstige financiële moeilijkheden hebben, is dat een serieuze streep door de rekening.

New Republic meldt voorts dat de de afwikkeling van de erfenis van Harper Lee sinds 29 februari achter gesloten deuren plaatsvindt. Een rechter heeft dat zo beslist op vraag van haar nalatenschap.