Nu al meer dan 10.000 flexi-jobbers aan de slag

Drie maanden na de invoering van het systeem, zijn al meer dan 10.000 mensen in de horeca aan de slag met een flexi-job. Het succes van de flexi-jobs toont aan dat er wel degelijk nood is aan zo'n systeem, zegt staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD).

De flexi-jobs zijn bestemd voor mensen die minstens vier vijfde werken, maar graag een cent willen bijverdienen door bijvoorbeeld in het weekend of op een feest bij te springen in een restaurant of café.

Op het loon van die werkuren betaalt de werknemer geen belastingen, voor de werkgever geldt een verlaagd RSZ-tarief. De regering heeft de flexi-jobs ingevoerd om zwartwerk in de horeca tegen te gaan.

  • In totaal zijn 10.095 flexi-jobbers aan de slag in het eerste kwartaal van 2016
  • Ze werken bij 3.266 unieke werkgevers
  • 2 op 3 betrokken horecazaken hebben minder dan 5 werknemers in dienst en 84 procent minder dan 10 werknemers

Staatssecretaris voor de Strijd tegen Fiscale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) is verrast door het hoge cijfer. "Ik had gerekend op 10.000 flexi-jobs tegen de zomer, maar we hebben dat aantal al bereikt in amper 3,5 maanden", zegt hij.

"Kleinere horecazaken, piekmomenten"

Het succes toont aan dat er wel degelijk nood is aan zo'n systeem, vindt hij. "De cijfers tonen ook aan dat het niet de grote firma's met heel veel voltijds personeel zijn die een beroep doen op flexi-jobbers. De meesten worden ingeschakeld in kleinere restaurants en kleinere horecazaken op piekmomenten, waar tijdelijk meer personeel vereist is". Dat de kaap van de 10.000 nu al is overschreden, komt ook door het zonnige weer van de voorbije dagen, denkt Tommelein.

Na de zomer volgt een grondige evaluatie. Daarna kunnen de flexi-jobs eventueel worden uitgebreid naar andere sectoren, zoals handel en bouw.