Onze huisartsen werken het meeste van heel Europa: 51 uur per week

Belgische huisartsen werken gemiddeld 51 uur per week, het meeste van heel Europa. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. De artsen vragen om de oprichting van een nieuw beroep: praktijkassistent.

Het cijfer is afkomstig uit een internationale vergelijking tussen 34 hoofdzakelijk Europese landen, maar ook Australië en Canada. Ter vergelijking: in Nederland werken huisartsen 43 uur per week, in Zweden 34 uur.

Experts zijn het erover eens: de Belgische huisarts staat er veel te vaak alleen voor. "In vergelijking met zijn Europese collega's werkt de Belgische huisarts het minste samen, met elkaar of met andere zorgberoepen zoals verplegers of assistenten", zegt Sara Willems van de UGent in "De ochtend". "Ze doen veel zelf."

Het verschil ligt vooral bij het betalingssysteem, zo klinkt het. "In België zitten we met een uitzonderlijke situatie, waar de huisarts per prestatie wordt betaald. Hij of zij moet veel prestaties doen om op een eerlijk loon uit te komen. In andere landen krijgen artsen vaak een "enveloppe" per patiënt, een vast bedrag voor de verzorging van één patiënt. De arts mag dan kiezen om een stuk van die enveloppe te gebruiken om een verpleger aan te nemen, die dan een stuk van de zorg op zich kan nemen."

De huisartsen pleiten in de kranten voor een nieuw beroep: dat van praktijkassistent. Die zou de administratie kunnen doen, maar ook de arts helpen bij eenvoudige medische taken zoals wonden verzorgen of bloed afnemen. Dat zou de artsen meer tijd geven om zich op hun kern­taken te concentreren.