Ouders kunnen aanleg tot obesitas via ei -en zaadcellen doorgeven

Mensen die door een ongezonde levensstijl zwaarlijvig zijn of diabetes (type 2) hebben, kunnen een aanleg tot zwaarlijvigheid of diabetes via eicellen of zaadcellen doorgeven aan hun kinderen. Het metabolisme van die kinderen werkt dan minder goed. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.
ADAM GAULT/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Het onderzoek van het Helmholtz Zentrum München, de Technische Universiteit München en het Duitse Centrum voor Diabetes Research verklaart mogelijk waarom er de laatste jaren zo veel mensen lijden aan obesitas en diabetes.

"De volgende stap zou zijn om de factoren die deze verhoogde kans meegeven aan het nageslacht om een ongezond metabolisme te hebben, te identificeren en dan op zoek te gaan naar behandelingsstrategieën om dit om te draaien", zegt de Vlaamse onderzoeker Peter Huypens die aan de studie heeft meegewerkt.

Net vandaag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat 16 procent van de jongeren zwaarlijvig is.

Meest gelezen