Poetin trekt grootste deel van Russische troepen terug uit Syrië

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Russische leger de opdracht gegeven om te beginnen met het terugtrekken van het grootste deel van zijn troepen uit Syrië. Volgens Poetin zijn de doelstellingen van de Russische interventie in Syrië grotendeels behaald.

Volgens een woordvoerder van het Kremlin heeft Poetin de terugtrekking van de troepen telefonisch besproken met de Syrische president Bashar al-Assad. Die laatste heeft Poetin op zijn beurt bedankt hebben.

De inmenging van de Russische troepen begon op 30 september vorig jaar, nadat de Syrische president Assad de Russen een luchtmachtbasis in de provincie Latakia ter beschikking stelde. Van daaruit hebben Russische vliegtuigen duizenden aanvallen uitgevoerd tegen Syrische "terroristen". Die steun deed de krijgskansen keren en het Syrische leger kon heel wat terrein terugwinnen. Volgens het Westen waren de aanvallen vooral gericht tegen de gematigde rebellen en niet zozeer tegen IS.

De terugtrekking begint morgen. Toch blijft het land wel degelijk militair aanwezig in Syrië, zo blijven de Russische marinebasis in Tartus en de luchtmachtbasis in Latakia wel functioneren, "om het bestand in Syrië te controleren".

Voorzichtig positief

De Syrische oppositie en de Verenigde Staten reageren heel voorzichtig en terughoudend op de verrassende aankondiging van Poetin. "We moeten afwachten hoe groot de omvang is van deze terugtrekking en in welk tijdskader het gebeurt", zegt Monzer Machus, woordvoerder van het hoger onderhandelingscomité van de oppositie (HCN).

Bovendien zou een terugtrekking of vermindering van de grondtroepen in Syrië in se niet zo veel uitmaken. De situatie zou pas echt veranderen als Rusland geen luchtaanvallen meer zou uitvoeren, aldus nog Machus.

Ook in de Verenigde Staten wacht men liever de concrete invulling van deze Russische plannen af om echte conclusies te trekken. "Het is onmogelijk om in te schatten wat de de impact zal zijn op de lopende onderhandelingen, hoe dit de dynamiek zal veranderen", zegt woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest