Regering gaat op zoek naar 2,2 miljard

De federale topministers hebben de hele dag in Hertoginnedal vergaderd over de begrotingscontrole. Beslist is om te kiezen voor het scenario van de 2,2 miljard besparingen, en niet dat van de 3,2 miljard.

Vrijdag besliste het kernkabinet een werkgroep aan het werk te zetten die scenario's moet uitwerken waarbij wordt uitgegaan van een inspanning van 2,2 miljard euro en waarbij de impact wordt nagegaan op het begrotingstraject dat voorziet in een terugkeer. Die 2,2 miljard volstaat voor Europa, maar daardoor is de inspanning de komende twee jaar zwaarder voor de beloofde begroting in evenwicht in 2018.

Er wordt dus uitgegaan van 2,2 miljard, maar de ministers proberen dat getal nog omlaag te krijgen. Daarbij zijn er enkele meevallers, maar ook tegenvallers. Er gaat 400 miljoen af voor de terreurbestrijding omdat het gaat om eenmalige, uitzonderlijke maatregelen. De regering hoopt ook nog meer dan de geplande 650 miljoen voor de vluchtelingen buiten de begroting te houden. Dan kom je aan zo'n 1,8 miljard dat nog te vinden is.

De regering wil ook kijken naar de beloofde maatregelen die niet uitgevoerd zijn. Elke minister moet "zijn eigen shit" opkuisen vingen we op. Het valt op dat CD&V en Open VLD naar N-VA wijzen voor de ontsporing, al wordt dat daar weer ontkend. Mogelijk kunnen nog voor 500 tot 700 miljoen van die niet uitgevoerde maatregelen toch nog gerealiseerd worden. Als dat lukt moet de regering dan nog een miljard tot anderhalf miljard zien te vinden.

Na afloop van de vergadering was uit verschillende bronnen te horen dat het bedrag van de besparingen zou teruggebracht zijn tot 1,3 tot 1,4 miljard euro. Morgen gaan de gesprekken voort in werkgroepen en bilaterale ontmoetingen. Wat woensdag te gebeuren staat, is nog onzeker. Donderdag en vrijdag staat de Europese top in Brussel op de agenda, waardoor het wellicht rustig zal zijn rond de onderhandelingstafel.