Somalische piratenkoning bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel

De Somalische piratenkoning Mohamed Abdi Hassan is bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel voor de kaping van het Belgische schip Pompeï in 2009. Zijn landgenoot Mohamed Moalin-Aden kreeg 5 jaar voor zijn rol in de criminele organisatie, maar werd vrijgesproken voor de kaping. Door een vergetelheid van het openbaar ministerie werden tot 13 miljoen euro winsten uit kapingen niet verbeurd verklaard.

Op 18 april 2009 werd de Belgische steenstorter Pompei in de Indische Oceaan overvallen door Somalische piraten. Tien bemanningsleden werden ruim 70 dagen lang gegijzeld. Uiteindelijk werd aan de kapers ongeveer 2 miljoen euro losgeld betaald.

Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, wordt door de onderzoekers gezien als de organisator van de kaping. In oktober 2013 werd hij met een fictief filmproject naar ons land gelokt. Op dat moment werd ook Mohamed Moalin-Aden opgepakt.

Verbeurdverklaring

Tijdens haar requisitoir trok federaal procureur Marianne Cappelle in september 2015 hard van leer tegen de beklaagden. Ze verweet hen vooral dat ze louter op winstbejag uit waren. "Afweyne is een gangster van het ergste soort. Tiiceey is misschien niet gewelddadig, maar wil ten koste van alles rijk zijn. Ik vorder voor Afweyne 10 miljoen en voor Tiiceey 3 miljoen euro bijzondere verbeurdverklaring."

De verdediging merkte onmiddellijk op dat in de schriftelijke vordering van het OM geen sprake was van die verbeurdverklaring. De procureur bood aan om de bedragen snel op te schrijven, "desnoods op een bierkaartje". Uiteindelijk werd afgesproken van tegen de volgende zitting, in januari 2016, een schriftelijke vordering van de verbeurdverklaring te voorzien. Dat is echter nooit gebeurd. Hierdoor kon de rechtbank in het vonnis niet oordelen over de winsten van de Somalische piraten. De federaal procureur blijft er echter bij dat alles wel in orde was en laat het onderzoeken.

Mohamed Abdi Hassan werd bij verstek veroordeeld en zal wellicht snel verzet aantekenen tegen zijn veroordeling. Volgens de procureur is het mogelijk dat de verbeurdverklaring dan wordt herbekeken.