Stefan Hertmans wint De Inktaap 2016

De roman "Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans heeft de literaire jongerenprijs De Inktaap 2016 in de wacht gesleept. "Het boek is zoveel meer dan een oorlogsverhaal. Het vertelt een sociale geschiedenis, een tijdsgeest en het gaat over kunst en ja, ook over oorlog", motiveert een van de 1.400 jongeren die deelnamen aan de verkiezing.

De Inktaap 2016 is in Rotterdam uitgereikt aan de Belgische schrijver Stefan Hertmans. Voor de literaire jongerenprijs lezen scholieren van 15 tot 18 jaar uit het Nederlandse taalgebied jaarlijks vier boeken.

De genomineerde boeken zijn de laureaten van de belangrijkste literatuurprijzen uit de Nederlandse taalgebied (de Gouden Boekenuil, nu Fintro Literatuurprijs, de AKO Literatuurprijs, nu ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs) en een Caribische nominatie.

"Orgelman" van Mark Schaevers (Gouden Boekenuil 2015), "Vervoering" van Shatie Singh (Caribische nominatie), "Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans (AKO Literatuurprijs) en "Ik kom terug" van Adriaan van Dis (Libris Literatuur Prijs) waren de genomineerden.

"Pakkend verhaal en poëtische taal"

Ruim 1.400 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba hebben "Oorlog en terpentijn" met stip op de eerste plaats gezet. Stefan Hermans volgt met zijn overwinning "La superba" van Ilja Leonard Pfeijffer op als laureaat van De Inktaap.

De jongeren waren onder de indruk van het boek van Hertmans. "Stefan Hertmans schrijft met zijn poëtische taal een pakkend verhaal" en "Het boek is zoveel meer dan een oorlogsverhaal. Het vertelt een sociale geschiedenis, een tijdsgeest en het gaat over kunst en ja, ook over oorlog", waren twee reacties.

In "Oorlog en terpentijn" schetst Stefan Hertmans het verhaal van zijn grootvader die als 17-jarige militair in de Eerste Wereldoorlog terechtkomt.