150.000 mensen laten zich testen via online-sporttest

Sinds de start van de online-sporttest sportkeuring.be hebben zo'n 150.000 mensen de enquête ingevuld. Dat staat in Het Belang van Limburg en het cijfer is bevestigd aan VRT Nieuws. 6.214 mensen kregen de raad een echt onderzoek te ondergaan, 9 onder hen kunnen het best geen sport meer uitoefenen.
imago sportfotodienst

In maart 2013 lanceerde minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) de website www.sportkeuring.be. Op die website kan iedereen die aan sport doet - of dat wil doen - via een vragenlijst bekijken of een écht onderzoek bij de dokter aan te raden is.

In drie jaar tijd zijn 147.297 personen die test aangegaan, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Els Robeyns (SP.A) opgevraagd heeft bij minister Muyters. "Een bedroevend laag cijfer", klinkt het bij het oppositielid. "Minister Muyters en zijn collega Jo Vandeurzen van Gezondheid moeten samen actie ondernemen zodat elke sporter de test kent."

Van alle deelnemers kregen 6.214 personen - zo'n 4 procent - de mededeling dat ze best een arts raadplegen voor een onderzoek. Het ging vooral om jongens en mannen tussen 6 en 34 jaar met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, nierziekten, longziekten of met afwijkingen aan de spieren en de gewrichten. 

Het merendeel (zo'n 68 procent) mocht na de test met een gerust hart aan zijn of haar sport beginnen, negen mensen werd aangeraden niet langer te sporten. Onder hen was één kind jonger dan 6 jaar en twee kinderen tussen 6 en 13.

In dertig procent van de gevallen leverde het onderzoek geen duidelijk resultaat op. En dat is veel, vindt Robeyns. "De minister moet het sportmedisch onderzoek dringend evalueren om na te gaan waarom dat cijfer zo hoog ligt. Ondertussen vind ik dat mensen die geen resultaat krijgen, niet moeten betalen voor de test."