"Ik weet de rondingen van Michelle wel te waarderen"

Barack Obama mag dan president van de VS zijn, hij is ook vader van 2 tienerdochters. Dochters die zoals andere meisjes te maken krijgen met het schoonheidsideaal dat de maatschappij hen graag voorhoudt. En dus moet ook Obama op zijn hoede blijven dat zijn dochters een gezonde houding tegenover alle druk hebben. Daarbij krijgt hij de hulp van echtgenote Michelle, zo vertelde hij in een interview met Time Magazine.

"Als vader merk je onderwerpen betreffende het geslacht sneller op, als je 2 dochters hebt. Toen ik jong was, stond ik daar helemaal niet bij stil. Of maakte het gewoon deel uit van het feit dat er op vrouwen een enorme druk gelegd werd om er op een bepaalde manier uit te zien. Om op een bepaalde manier lief te zijn. Draag je wel de juiste kleren? En is jouw haar wel op de juiste manier gedaan? Voor zwarte Amerikaanse vrouwen is die druk historisch gezien nog groter geweest dan voor andere vrouwen."

"Michelle en ik houden dat heel goed in de gaten. Het feit dat ze een geweldige moeder hebben, die wel wat rondingen heeft, iets wat hun vader wel weet te waarderen, dat helpt hen."

"Maar ik denk dat er toch iets voor de jongeren verandert. Kijk naar Beyoncé, of andere popvedetten. Wat mooi is, is toch wel breder geworden dan toen ik een kind was. Toen zag je niet die brede waaier. Dat is zowel gezond als bemoedigend. Maar het blijft een uitdaging."

"Malia heeft zo haar eigen mening over de haren van zwarte meisjes. Dat het veel kost om ze te onderhouden, dat je er veel werk in steekt, dat er opmerkingen door andere meisjes kunnen gemaakt worden hoe je er moet uitzien. Als ouder is dat een permanent leerproces, proberen je verantwoordelijkheid te blijven nemen."

lees ook