"Terugtrekken Russische troepen kan vredesproces duw geven"

De Syrische oppositie blijft voorzichtig over de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin om het grootste deel van zijn troepen terug te trekken. "Als het ook een einde van de luchtbombardementen omvat, dan zal dit de crisis in zijn geheel veranderen."

Poetin kondigde gisterenavond tegen ieders verwachting aan dat hij het grootste deel van zijn troepen in Syrië zal terugtrekken vandaag, net op de dag dat de oorlog er vijf jaar bezig is. Volgens de president zijn de doelstellingen van de Russische interventie grotendeels behaald.

"Als het ook een einde van de luchtbombardementen omvat, dan zal dit de crisis in zijn geheel veranderen", zegt Munzer Makhous, woordvoerder van HCN, het onderhandelingscomité voor de Syrische oppositie. "Mochten hierdoor alle Russische troepen in Syrië vertrekken, zal dat volgens mij een stap in de goede richting zijn", zegt Salem Al Mislet, die er meteen aan toevoegt dat Poetin maar beter zijn steun kan uitspreken "voor de Syrische bevolking in plaats van voor de Syrische dictatuur".

"Als het ernst is met de terugtrekking, zal dit het vredesproces een positieve duw geven", verklaarde een andere HCN-vertegenwoordiger Salim al-Muslat aan de Britse zender BBC.

Russische bombardementen?

Als gevolg van de Russische bombardementen die in september van start gingen, werd de positie van het Syrische leger - en dus van president Bashar al-Assad - versterkt en die van de rebellen verzwakt, niet alleen van terreurgroep IS maar ook van de meer gematigde oppositie.

Het blijft echter onduidelijk of ook de luchtsteun aan het regime van Assad zal worden stopgezet. Evenmin is duidelijk hoeveel Russische troepen er zich precies in Syrië bevinden en hoeveel er dus zullen worden teruggetrokken.