"Vorst had een drama kunnen zijn"

Vanavond heeft premier Charles Michel een persconferentie gegeven over de schietpartijen in de gemeente Vorst eerder op de dag. Volgens de premier is de antiterreuractie nog altijd aan de gang en is een drama vermeden.

Premier Michel (MR) werd geflankeerd door minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Michel maakte meteen duidelijk dat de antiterreuractie in Vorst nog altijd aan de gang is. Daarom zou de Nationale Veiligheidsraad pas morgen samenkomen als de actie tegen dan achter de rug is. 

Hoe dan ook heeft de politie bij de inval in de Driesstraat in Vorst het lichaam van één van de verdachte schutters gevonden. Er wordt nu gezocht naar eventueel andere voortvluchtigen. Premier Michel bevestigde dat de huiszoeking plaatsvond in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

In totaal zijn er vanmiddag ook vier politiemensen lichtgewond geraakt. Volgens minister Geens is één van hen een Franse politievrouw die betrokken was bij de geplande huiszoeking. Twee gewonde agenten zouden het ziekenhuis inmiddels verlaten hebben. De twee anderen zijn nog in shock, maar lichtgewond.

De conferentie van de drie ministers was kort. De federale ministers blijven de situatie intussen wel minuut per minuut opvolgen.

Per toeval op slapende cel gestoten?

Premier Michel gaf zelf niet meer details over de politieactie van vandaag, behalve dan de band met de aanslagen in Parijs. Uit andere bronnen is echter bevestigd dat het gemengde Belgisch-Franse politieteam een huiszoeking wou uitvoeren op het adres in de Driesstraat in Vorst.

Volgens een goede bron van onze redactie zou de politie getipt zijn geweest over het adres van de huiszoeking. Het adres zou zijn gelinkt aan de aanslagen in Parijs of aan een van de verdachten. Men ging ervan uit dat er niemand in het huis aanwezig was.

Toen de agenten aanbelden, werden ze echter door de deur beschoten met een kalasjnikov. Daarbij zijn toen drie gewonden gevallen. De agenten zijn dus wellicht per toeval op een slapende cel van terroristen gestuit die bewapend waren.

Bij de inval in de flat omstreeks zes uur vanavond heeft de politie dus één schutter dood gevonden. Hij was gewapend met kalasjnikov. Eén of twee andere verdachten -daar is veel verwarring over- zouden nog op de vlucht zijn. De antiterreuractie is daarom nog altijd aan de gang.

Intussen zouden er in de wijk Neerstalle in Vorst een aantal huiszoekingen aan de gang zijn. Meer details daarover ontbreken nog.

Pas morgen persconferentie federaal parket

Het federaal parket zal vanavond geen persconferentie meer organiseren over de schietpartij en politieactie in Vorst. Dat zal pas morgen om 10.30 uur gebeuren. In de loop van vanavond wordt wel nog een persmededeling verspreid. Dat meldt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.