"Weten waar je naartoe wil en alles goed uitleggen"

"Wij nemen moeilijke beslissingen, we beseffen dat we daarvoor inspanningen vragen", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in een reactie op de voorjaarspeiling van de VRT en De Standaard. "Hervormen doe je niet met het oog op een peiling", vindt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. "Mensen appreciëren ons verhaal over positieve alternatieven", luidt het bij Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Wouter Beke: "Vertrouwen waarmaken met daadkracht"

"Op dit ogenblik nemen wij moeilijke beslissingen om het evenwicht te bewaren tussen economische groei en sociale vooruitgang, om het perspectief voor de mensen te kunnen creëren. We beseffen dat we daar ook inspanningen voor vragen", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

CD&V blijft de tweede partij met 19,1 procent. In de lijst populairste politici doen CD&V'ers het goed. Kris Peeters is de op een na populairste politicus in Vlaanderen, in de Vlaamse regering oogsten het werk van Jo Vandeurzen en Hilde Crevits vertrouwen. "Ik stel op basis van deze peiling vast dat mensen een groot vertrouwen hebben in de daadkracht en beleidskracht van onze ministers."

"We leven in omstandigheden en situaties die onzeker zijn: de vluchtelingenproblematiek, de economische crisis, financiële markten die niet stabiel zijn... Zeker op zulke momenten is het belangrijk om regeringen te hebben die vertrouwen uitstralen, maar dat ook elke dag met duidelijke beslissingen waarmaken."

Gwendolyn Rutten: "Hervormen is ook puin ruimen"

"Onze agenda van Open VLD is die van hervormen, en dat doe je niet met het oog op een peiling. Daarvan zie je de resultaten pas morgen, daarvoor werken wij, voor een betere toekomst", reageert Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op de peiling.

De Vlaamse liberalen zijn volgens de peiling nu de vierde partij geworden met 14,1 procent. Vlaams minister van Begroting en Energie Annemie Turtelboom behoort ook niet langer tot de populairste 20 politici: in de vorige peiling stond ze nog net in de top 10, nu staat ze op plaats 24.

"Als je hervormt, neem je ook verantwoordelijkheid. Soms zit daar ook puin ruimen bij, dat is op een paar departementen het geval. Maar je moet dan goed vooruitkijken. Het is belangrijk dat je als partij weet waar je naartoe wil. Het is in elk geval áltijd nodig om goed uit te leggen waar we mee bezig zijn. Dat zal nu ook zo zijn in de begrotingsbesprekingen waar opnieuw een hervormingsagenda op tafel komt, onder meer op vlak van arbeid en werk."

Meyrem Almaci: "Mensen appreciëren positief verhaal"

Groen haalt in de voorjaarspeiling 11,6 procent, een stijging met 3,1 procent. "Het is uiteindelijk maar een peiling, maar het geeft wel een goed gevoel. Het is het resultaat van volgehouden inspanningen", zegt voorzitter Meyrem Almaci. "Het geeft aan dat mensen ons verhaal over alternatieven, over een positief politiek debat appreciëren. Mensen zijn het gepolariseer beu."

Almaci merkt ook op dat de peiling afgenomen is nog voor de cijfers van het Monitoringcomité bekend raakten. "Wij zijn zaterdag gestart met onze huis-aan-huiscampagne en overal hoor ik hetzelfde. Enerzijds het geruzie waarvan men zegt, "dit is geen gekibbel meer, er is geen ploeg". Anderzijds het gat in de begroting: "we hebben zoveel inspanningen gedaan, facturen zijn gestegen, maar waar is dat geld naartoe?".  De droom die beloofd werd is in een nachtmerrie aan het veranderen."