Aziaten betalen zotte prijzen voor Brussels vastgoed

Vooral Aziaten zijn bereid in Brussel tot twintig keer de jaarlijkse huurprijs te betalen voor het betere vastgoed verhuurd op toplocaties. Dat schrijft De Tijd. Toplocaties in Brussel waren nooit duurder. Investeerders betaalden leer dan 5.000 euro/m² voor de absolute top van het vastgoedsegment.

De Tijd liet vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield een analyse uitvoeren bij de start van de internationale vastgoedbeurs Mipim in Cannes. Daaruit blijkt dat vooral Aziaten in Brussel bereid zijn tot twintig keer de jaarlijkse huurprijs te betalen voor het betere vastgoed verhuurd op toplocaties. "Waarom? Hier vinden ze huurcontracten van 18 jaar, die nog eens automatisch geïndexeerd worden. Zo'n zekere cashflow vind je nergens", zegt Jo De Clercq, Chief Investment Officer van het Britse Rockspring Asset Management in De Tijd.

In 2015 werd in België voor 4,3 miljard euro aan commercieel vastgoed verhandeld, bijna evenveel als voor de financiële crisis van 2008. Alleen al in kantoren in Brussel werd 1,3 miljard euro geïnvesteerd. Investeerders betaalden meer dan 5.000 euro/m² voor de absolute top van dit vastgoedsegment, de zogenoemde "core". Dat is relatief duurzaam en recent gebouwd, 100 procent verhuurd en liefst gelegen in het zakencentrum (voor Brussel: de Vijfhoek binnen de Kleine Ring, Leopoldswijk, Noord, Zuid, Louisawijk). En als het dan nog eens op lange termijn is verhuurd, liefst aan een overheid, is het helemaal kassa.

Sommige investeerders zijn wel vrij kritisch over de Belgische markt omdat de markt van de core-producten zo klein is en grote bedrijven nauwelijks nog grote nieuwe contracten afsluiten in België. Als ze verhuizen is het om te consolideren op kleinere locaties.

Cushman & Wakefield ziet wel nog altijd vijf redenen waarom het betere segment zo goed heeft gepresteerd in Brussel in 2015 en ook zal blijven presteren in 2016.

  • Het economische klimaat verbetert
  • De kapitalen die moeten worden geïnvesteerd in vastgoed waren nooit groter.
  • Er is weinig aanbod van topkwaliteit.
  • Sinds 2012 zijn de prijzen in Brussel voor kantoren op goede locaties vrij stabiel.
  • Steeds lagere rendementen voor investeringen in het algemeen