Bonden Belgocontrol schorten acties op

De vakbondsacties bij luchtverkeersleider Belgocontrol worden met onmiddellijke ingang opgeschort. Bonden en directie starten vanaf donderdag sociale onderhandelingen op. Dat meldt Belgocontrol en wordt bevestigd door de vakbonden.

"In een uitzonderlijke vergadering van het paritair comité hebben de vakbonden officieel ingestemd om de onderhandelingen voor een sociaal akkoord aan te vatten", zo staat in een persbericht. Die onderhandelingen gaan onder andere over de regeling voor disponibiliteit (de leeftijd waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken, nvdr) en de eindeloopbaanregeling van de luchtverkeersleiders.

De vakbonden bij Belgocontrol zeiden begin februari de sociale vrede op in het kader van een sociaal conflict over onder meer de eindeloopbaan en de personeelsbezetting. Midden februari startten ze acties op, waarbij ze de vormingen voor nieuwe procedures en vluchtroutes boycotten. Daardoor moest bijvoorbeeld de schrapping van de route "Leuven Rechtdoor" met minstens een maand uitgesteld worden.

Aan die acties komt nu voorlopig dus een einde, bevestigt ook vakbondsman Kurt Callaerts (ACV-Transcom). "We hebben, als teken van goede wil, voorgesteld om de acties op te schorten om zo het sociaal overleg een kans te geven", zegt hij. Donderdag is een eerste onderhandelingsronde gepland.

Callaerts houdt wel een slag om de arm wat de acties betreft. "We zullen als vakbond wekelijks de onderhandelingen evalueren, en bekijken of er voldoende vooruitgang is om de opschorting van de acties te kunnen verantwoorden", klinkt het.

Tot 2014 konden luchtverkeersleiders op disponibiliteit gaan op 55 jaar. Bevoegd minister Jacqueline Galant heeft voorgesteld die leeftijd geleidelijk te verhogen tot 58 jaar.