Breivik doet Hitlergroet bij begin van mensenrechtenproces

In Noorwegen is het proces begonnen van Anders Breivik tegen de Noorse staat. Hij klaagt de staat aan omdat hij vindt dat zijn mensenrechten geschonden worden.

Breivik doodde bijna 5 jaar geleden 77 mensen. De meeste slachtoffers waren jongeren die een bijeenkomst van de socialistische partij bijwoonden op het eilandje Utøya. 

Voor die feiten zit Breivik een celstraf van 21 jaar uit, onder streng toezicht. Dat is de maximumstraf in Noorwegen. Breivik zit opgesloten in een isoleercel en heeft alleen contact met gevangenispersoneel, zijn advocaten en een beperkt aantal mensen die hem onder toezicht mogen bezoeken.

Hij klaagt de Noorse staat aan omdat hij vindt dat zijn mensenrechten geschonden zijn door de manier waarop hij gevangen wordt gehouden.

"Marteling"

De manier waarop hij behandeld wordt, omschreef Breivik eerder al als een "marteling". Zo klaagt hij erover dat hij amper contact mag hebben met de buitenwereld. Als hij naar een brief iemand wil sturen, wordt die eerst gelezen.

Contact met rechts-extremisten wordt hem helemaal verboden. De Noorse overheid voert aan dat dit hem verboden wordt om te voorkomen dat de 37-jarige Breivik een extremistisch netwerk zou opzetten.

Geen nazi?

Bij het begin van het proces, vanochtend, liet hij het niet na om de rechtszaal te shockeren door een Hitlergroet uit te brengen zodra zijn handboeien werden losgemaakt.

Nochtans heeft Breivik altijd gezegd dat hij geen nazi is, maar dat hij zichzelf beschouwt als een moderne tempelier die actie ondernam om zijn "idealen" te redden. Idealen die de levens van 77 onschuldige mensen kostten. Hij achtte hen als aanhangers van de regeringspartij schuldig voor de grote toestroom van moslims.

Bij zijn eerdere verschijningen in de rechtbank, vier jaar geleden, gebruikte hij nog een eigen groet: een gestrekte rechterarm met een gebalde vuist in plaats van een gestrekte hand, zoals bij een Hitlergroet.