Brengt tweede "Super Tuesday" de beslissing?

Zonder het cliché "cruciale dag" te willen gebruiken, kunnen de Amerikaanse voorverkiezingen vannacht in een min of meer definitieve plooi terechtkomen en dat in beide partijen. De hamvraag blijft: wie stopt miljardair en buitenbeentje Donald Trump?

Vannacht zijn er voor de Republikeinen en Democraten voorverkiezingen in Florida, North Carolina, Ohio, Illinois en Missouri. Dat zijn vijf erg belangrijke staten met veel inwoners en dus ook veel te verdelen gedelegeerden of "delegates".

Om het nog wat spannender te maken, spelen de Republikeinse senator Marco Rubio in Florida en gouverneur John Kasich in Ohio (foto in tekst) een thuismatch. Dat is een voordeel, maar ook een risico. Winnen in hun eigen staat is een "must" als die twee nog een kans willen maken om de kandidaat van hun partij te worden. Meer nog: de gedelegeerden in die twee staten worden toegekend volgens het principe "the winner takes it all", of de winnaar -hoe klein ook het verschil- krijgt alle gedelegeerden van die staat achter zich.

Omgekeerd kunnen koplopers Donald Trump en Ted Cruz, twee oerconservatieven binnen de Republikeinse partij, hun tegenstanders met een zege daar buiten westen kloppen.Trump heeft alleszins met ruime voorsprong (73%) de voorverkiezingen in de Noordelijke Marianen, een groep eilanden in de Stille Oceaan, gewonnen voor Ted Cruz (24%). Trump krijgt er alle negen gedelegeerden uit die archipel mee.

Opvallend: Rubio heeft de Republikeinen in Ohio opgeroepen om daar voor zijn rivaal Kasich te stemmen en hoopt dat het omgekeerde zal gebeuren in Florida. Het is de bedoeling om zo Trump af te stoppen. Of dat lukt, zal woensdagochtend blijken.

Samengevat weten we nog morgen nog niet wie de presidentskandidaat van de twee partijen wordt, maar wellicht wel wie het niet wordt.

Wie verslaat Trump?

Trump heeft tot nu toe de meeste voorverkiezingen in eigen partij gewonnen. Dat heeft hem 460 gedelegeerden opgeleverd en dat is een ruime voorsprong op zijn naaste rivaal Ted Cruz die er 370 achter zich heeft. 

Marco Rubio heeft 163 gedelegeerden kunnen overtuigen en John Kasich moet het doen met 63. De tijd dringt voor die twee dus. Toch is de strijd niet gestreden, want Trump moet 1.237 gedelegeerden achter zich krijgen om zeker te zijn van de de nominatie als presidentskandidaat van de Republikeinen. Mocht hij dat niet hebben, dan kunnen de gedelegeerden op de conventie van de partij in een tweede stemronde vrij stemmen, los van de voorkeur van de kiezer, en in dat geval zijn alle mogelijkheden open.

Clinton tussen e-mails en Sanders

Bij de Democraten is het speelveld uitgedund tot twee kandidaten: Hillary Clinton (foto in tekst) en de 74-jarige zelfverklaarde "socialist" Bernie Sanders, die het opvallend goed blijft doen.

Sanders haalde onlangs verrassend de industriestaat Michigan binnen, zij het nipt. Michigan is een grote -overwegend blanke- noordelijke staat met veel industrie en goed georganiseerde vakbonden, net zoals Illinois en Ohio overigens, en dat laat de mogelijkheid dat Sanders het ook in die staten erg goed zal doen en misschien zal winnen.

Clinton kan in Florida en North Carolina dan weer rekenen op de talrijke "Hispanics" en zwarten en bij die groepen ligt ze erg goed. De gedelegeerden bij de Democraten worden proportioneel toegekend en dus niet volgens de "winner takes all".

Naast de koppige Bernie Sanders heeft Hillary Clinton echter ook last van steeds nieuwe berichten over haar e-mails als minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama. Veel mensen vinden het erg dom dat ze gegevens via haar privé-mailadres heeft doorgestuurd in plaats van haar beveiligd adres als minister.

Beslissen de "super delegates"?

Clinton heeft nu 774 gedelegeerden achter zich tegenover 553 voor Sanders (foto in tekst). De voorsprong is dus niet zo groot, te meer omdat ze 2.386 gedelegeerden achter zich moet krijgen om de nominatie als kandidate van de Democratische partij binnen te halen.

Hillary Clinton kan echter ook rekenen op 467 "'super delegates", dat zijn ex-presidenten (Bill Clinton?), gouverneurs en andere toplui van de partij die zelf vrij kunnen kiezen we ze op de conventie steunen. Sanders zou 26 "super delegates" hebben kunnen overtuigen.