Britse schrijfster Anita Brookner (87) overleden

De Britse historica en schrijfster Anita Brookner is op 87-jarige leeftijd overleden. Eind jaren 60 was ze de eerste vrouwelijke professor aan de universiteit van Cambridge. In de jaren 80 begon ze boeken te schrijven en won ze de prestigieuze Booker Prize met "Hotel du Lac".

De Britse literaire wereld rouwt om de dood van de "hedendaagse Jane Austin" Anita Brookner. De schrijfster was de dochter van Pools-Joodse emigranten die in de jaren 20 naar Engeland reisden. In de aanloop naar WOII veranderde de familie hun oorspronkelijke naam Brückner in Brookner.

De in 1927 geboren Anita Brookner bouwde een succesvolle academische carrière uit als historica aan de Universiteit van Cambridge. In 1967 was ze de eerst vrouw die de titel Slade Professor (oudste professorenrang) verwierf in Cambridge. Ze werkte aan de universiteit tot haar pensioen in 1988.

Sterke vrouwen in moeilijke situaties

Brookner debuteerde in 1981 op 53-jarige leeftijd als auteur met "A start in life". Drie jaar later werd ze gelauwerd met de Booker Prize voor haar roman "Hotel du Lac". In totaal schreef ze een twintigtal romans, waarvan de laatste in 2011 verscheen.

Het werk van Brookner werd omschreven als een "hedendaagse versie van Jane Austin". Ze beschreef vaak sterke vrouwelijke personages die in een geïsoleerde situatie terechtkomen en teleurgesteld raken in de liefde.

Anita Brookner overleed op 10 maart op 87-jarige leeftijd. De schrijfster had geen nakomelingen en is op haar eigen verzoek begraven zonder afscheidsplechtigheid. Haar overlijden werd bekendgemaakt met een overlijdensbericht in The Times.