Brusselse handelaars naar Raad van State tegen voetgangerszone

Een groep handelaars uit het centrum van Brussel stapt naar de Raad van State om de voetgangerszone aan te vechten. Na acht maanden is de balans erg negatief zeggen ze: mensen blijven weg en de omzet daalt. Dat hebben ze gemeld op een persconferentie. Sommige handelaars denken eraan om te stoppen.
Nicolas Maeterlinck

De voetgangerszone op en rond de Anspachlaan werd gedurende de laatste acht maanden uitgetest. Die testfase liep eind februari af.

In de loop van maart gaan de werken voor de definitieve bestemming van de voetgangerszone van start. De handelaars van het centrum gaan de stedenbouwkundige vergunning voor die werken aanvechten bij de Raad van State.

De handelaars binnen en rond de voetgangerszone ervaren veel negatieve gevolgen. Ze zien hun omzet naar verluidt gemiddeld met 20 tot 25 procent dalen. Ze klagen ook over het ontbreken van een optimalisatie van het openbaar vervoer en de overlast op de ring.

"Dit huidige model van de voetgangerszone is niet leefbaar. Het westen van de vijfhoek moet nu al het verkeer opvangen. De files op de miniring en de bijkomende uitlaatgassen en het lawaai zijn ondraaglijk geworden", vertelt Valerie Berckmans, winkeluitbaatser in de Arteveldestraat, een zijstraat van de Anspachlaan.

"Voor de handelaars in die zone betekent dat een dubbele bestraffing. Het verkeer dat niet meer over de Anspachlaan mag, rijdt nu door onze kleinere straten. Het is daar een hel. We hebben ook minder klanten, net omdat het minder aangenaam geworden is in onze buurt."

Nadat hun eerdere voorstellen niet opgenomen werden door schepen van Mobiliteit Els Ampe, stappen de handelaars nu naar de Raad van State. Daar eisen ze, naast de intrekking van de stedenbouwkundige vergunning, een onafhankelijke impactstudie waarbij er werkelijk overleg wordt gepleegd met de handelaars en bewoners.