Eerste Belgische proces voor moord in Syrië

De raadkamer heeft zes Syriëstrijders naar de correctionele rechtbank van Antwerpen verwezen voor een terroristische moord in Syrië. Slechts één van hen, een man uit Vilvoorde, is aangehouden. De vijf andere beklaagden verblijven momenteel nog in Syrië.

De verdachte man uit Vilvoorde was als lid van Sharia4Belgium in 2012 naar Syrië getrokken. Hij zou op 14 januari 2013 een gevangengenomen sjiiet gedood hebben die geen losgeld wilde betalen. Het federale parket vervolgt hem op basis van afgeluisterde telefoongesprekken en zijn eigen bekentenis, die hij later weer heeft ingetrokken.

"Die bekentenis is met een korrel zout te nemen, want onze cliënt is uit Syrië terug gekomen met een granaatscherf in zijn hoofd. Hij heeft over de telefoon inderdaad bepaalde uitspraken gedaan, maar dat was stoerdoenerij. Het parket kan bovendien niet zeggen wie het slachtoffer is, of waar de feiten in welke omstandigheden hebben plaatsgevonden", zeggen zijn advocaten Walter Damen en Abderrahim Lahlali.

De vijf andere Syriëstrijders zouden tussen september 2012 en mei 2013 bij een onthoofding betrokken zijn geweest. Die werd ook gefilmd. In dat videofragment zijn op de achtergrond Vlaamse stemmen te horen. Het vijftal verblijft momenteel nog altijd in Syrië, tenzij ze intussen gesneuveld zijn.

De zes verdachten stonden ook mee terecht in het grote terrorismeproces rond Sharia4Belgium. Het aandeel van de man uit Vilvoorde werd toen afgesplitst en zal samen met de moordzaak behandeld worden. Op 21 maart wordt de zaak ingeleid voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. Het wordt één van de eerste moordzaken die niet voor het hof van assisen, maar voor de correctionele rechtbank komt.