Eerste Russische vliegtuigen verlaten Syrië

Rusland is vandaag begonnen met het terugtrekken van een deel van zijn troepen uit Syrië. Op een video van het ministerie van Defensie is te zien hoe een eerste groep straaljagers vertrekt. Gisteren had de Russische president Vladimir Poetin verrassend een terugtrekking aangekondigd, maar die blijkt relatief.

Op de video is te zien hoe een eerste groep straaljagers vertrekt vanop de luchtmachtbasis van Hmeimim. Rusland trekt niet al zijn troepen terug en behoudt enkele strategische posities, zoals de Russische marinebasis in Tartus en de luchtmachtbasis in Latakia.

Vandaag zei de Russische viceminister van Defensie, Nikolai Pankov, dat Russische gevechtsvliegtuigen terreurgroep IS en Al-Nusra, een extremistische rebellengroep gelinkt aan Al Qaeda, zullen blijven aanvallen. Pankov zei dat in de marge van een ceremonie voor het vertrek van de Russische vliegtuigen.

Volgens Pankov heeft de Russische interventie positieve resultaten gehad, maar is het te vroeg om te spreken over een overwinning op het terrorisme. "Daarom heeft de Rusland de taak om terroristische doelwitten te blijven aanvallen." De terugtrekking van de Russische troepen is dus heel relatief. Syrische troepen zouden intussen overigens verder oprukken naar de historische stad Palmyra, dankzij zware luchtsteun van Russische gevechtsvliegtuigen. Het bericht komt van Al-Manar, het televisiekanaal van Hezbollah, maar kon niet officieel worden bevestigd.

Momenteel geldt er een broos vredesbestand in Syrië, waar de oorlog intussen al 5 jaar woedt.