Franckens ster rijst, die van Turtelboom verbleekt

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) blijft met voorsprong de populairste politicus in Vlaanderen. Maar opvallender dan dat is de stijgende populariteit van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) én de toch wel stevige klap die Vlaams minister van Begroting en Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) te verwerken krijgt.

De populairste vijf politici zijn al een tijdje dezelfde. Nog steeds voert Maggie De Block de lijst aan, al moet ze wel een klein beetje aan populariteit inboeten. Federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V) bezet al geruime tijd de tweede plek.

N-VA-voorzitter Bart De Wever, tot voor kort in de top 3, is al lang niet meer de populairste politicus in Vlaanderen. Het is al van 2011 geleden dat hij de koppositie innam. Nu moet hij ook federaal premier Charles Michel (MR) laten voorgaan, die met zijn derde plaats duidelijk in de smaak valt bij de Vlamingen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vervolledigt de top 5.

Succes

De grootste sprong voorwaarts maakt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Hij schiet van de zestiende plaats omhoog naar de zesde plaats en is nu na Bart De Wever de op één na populairste N-VA-politicus.

Zijn aanpak in de vluchtelingencrisis legt hem dus geen windeieren. Tijdens deze peiling werd niet alleen de populariteit an sich onderzocht, er is ook naar het beleid van de ministers gevraagd. Zo vindt 60 procent van de ondervraagden dat Francken goed bezig is. Hij moet in de federale regering alleen De Block (72 procent) laten voorgaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) scoren ook goed (beiden 58 procent).

In de Vlaamse regering wordt vooral het beleid van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gewaardeerd. 60 procent zegt dat hij goed werk levert. Hilde Crevits haalt 59 procent.

Versus verlies

Franckens ster rijst, die van Vlaams minister van Begroting en Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) verbleekt. Turtelboom verliest van alle politici het meest en behoort met een 24e plaats niet langer tot de populairste twintig politici. Ze stond in de vorige peiling nog net in de top 10. Een energieheffing naar zich vernoemd krijgen, heeft duidelijk zijn gevolgen.

Turtelbooms werk wordt van alle ministers in de Vlaamse regering ook het minst gewaardeerd. Slechts 25 procent van de Vlamingen vindt dat de minister goed bezig is. Ze bengelt helemaal onderaan, achter Joke Schauvliege (CD&V, 36 procent) en Sven Gatz (Open VLD, 43 procent). Opvallend: zes van de negen Vlaamse ministers zijn gebuisd. Alleen Vandeurzen, Crevits en Bourgeois halen meer dan de helft.

Binnen de federale regering moeten Pieter De Crem (CD&V, 34 procent), Elke Sleurs (N-VA, 34 procent), Johan Van Overtveldt (N-VA, 37 procent) en Steven Vandeput (N-VA, 39 procent) aan de slag. De Vlamingen kunnen hun werk het minst smaken. Bart Tommelein (Open VLD, 48 procent), Alexander De Croo (Open VLD, 49 procent) en Koen Geens (CD&V, 49 procent) zijn nipt gebuisd.

Turtelboom is overigens niet de enige liberaal die het zwaar te verduren krijgt in de populariteitspoll. Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten krijgt een tik: ze zakt van 8 naar 14. Het geeft een somber beeld voor de Vlaamse liberalen. Maggie redt de meubelen, maar verder kan alleen Alexander De Croo (9) zich in de top 10 nestelen.