Frankrijk legert "gendarmes" in Burkina Faso

Frankrijk gaat binnenkort speciale antiterreureenheden van de gendarmerie legeren in het West-Afrikaanse land Burkina Faso. Die moeten snel tussenbeide kunnen komen bij nieuwe aanslagen in de regio. Groot-Brittannië zou dan weer duizend militairen willen leveren voor een vredesmacht in Libië.

"In het kader van Operatie Barkhan zullen we eenheden van de CIGN (elite-eenheid van de gendarmerie) positioneren in Ouagadougou om snel tussenbeide te komen bij nieuwe terreuraanslagen in de regio", zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

De minister is op bezoek in de regio om de Franse steun uit te spreken na de recente terreuraanslag tegen een vakantiecentrum in Grand Bassam, in Ivoorkust. Daarbij zijn 18 doden gevallen. 

Midden januari vielen er 20 doden bij aanslagen in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Eind november vorig jaar waren er nog eens 20 doden gevallen bij andere aanslagen in Bamako, de hoofdstad van Mali. 

Daarop had Frankrijk al extra troepen naar de regio gestuurd. Die zijn nu al aanwezig in Mali, maar ook in Tsjaad, Mauretanië en Niger. Daarbij komt dus nu Burkina Faso. Al die landen zijn voormalige kolonies van Frankrijk. 

De aanslag in Ivoorkust is opgeëist door AQIM (Al Qaeda in the Maghreb), een lokale tak van het terreurnetwerk. Andere extremistische groepen in de regio hebben de kant van IS gekozen.

Duizend Britse militairen naar Libië?

Frankrijk is niet het enige Europese land dat zijn militaire "footprint" in Noord-Afrika wil versterken. De commissie Buitenlandse Zaken van het Britse parlement stelt voor dat Londen duizend militairen zou leveren voor een internationale vredesmacht voor Libië.

Verschillende groepen zijn het enkele dagen geleden eens geworden om een brede nationale regering te vormen met één parlement. De milities in Libië zijn daar nu wel toe bereid onder druk van de dreiging van IS dat op een aantal plaatsen in het land aanwezig is.

De internationale macht zou de veiligheid van de nieuwe regering moeten verzekeren en zou uit 6.000 militairen bestaan. Frankrijk en de Verenigde Staten voeren intussen al luchtaanvallen uit op IS in Libië.

Het Britse leger zou op de grond nu duizend manschappen kunnen leveren, maar de regering moet die missie nog goedkeuren. Als dat gebeurt, is dat belangrijk, want het Britse leger bestaat uit professionele militairen en wordt als erg efficiënt en goedbewapend beschouwd.