Kunstenaar Wim Delvoye krijgt opnieuw zes maanden cel

De Belgische kunstenaar Wim Delvoye is op verzet veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een effectieve geldboete van 2.750 euro voor het bedreigen van twee ambtenaren en een politievrouw op het domein van zijn kasteel in Melle. De feiten dateren van 2011.

De correctionele rechtbank van Gent heeft Wim Delvoye dezelfde straf gegeven voor het bedreigen van twee ambtenaren en een politievrouw dan de straf die hij vorig jaar bij verstek kreeg. In februari 2015 daagde de kunstenaar niet op toen hij veroordeeld werd.

Wim Delvoye ligt sinds hij het kasteel De Bueren in Melle verwierf in de clinch met de overheid. De kunstenaar wil er een beeldentuin in onderbrengen, maar heeft daarvoor niet de nodige vergunningen.

Bij een controle van twee inspecteurs van de bouwinspectie in 2011 kwam het tot een conflict tussen de ambtenaren en Delvoye. De kunstenaar wilde verhinderen dat de ambtenaren foto's van zijn domein maakten.

“Ik zal mijn soldaten op u afsturen en uw huis in de fik steken”, brieste hij waarop hij de camera van de inspecteurs in de gracht gooide. Ook een politie-agente, die de kunstenaar wilde verhoren, kreeg verwensingen naar het hoofd. “U zou zelfs meewerken aan de deportatie van de joden mochten ze ’t u vragen”, liet Delvoye optekenen.

Wim Delvoye kan nog in beroep gaan tegen de veroordeling. De kunstenaar gaf eerder al aan dat hij zich geviseerd wordt door de overheidsadministratie omwille van zijn bekendheid. Bij zijn proces vorig jaar besliste de advocaat van Delvoye om verstek te laten gaan omdat het parket weigerde om het dossier van de milieu-inbreuken bij het dossier over de beledigingen te voegen.

Meest gelezen