Michaël Borremans maakt beeld voor De Krook in Gent

Nadat Michaël Borremans al "De maagd" had geschilderd op de klokkenstoel aan de Gentse stadshal, werkt de Gentse kunstenaar nu ook aan een beeld van drie meter hoog dat in december op het plein naast de nieuwe stadsbibliotheek De Krook wordt geplaatst. Dat meldt het kabinet van de schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A).

"Het beeld van Michaël Borremans bevat vier figuren die met hun hoofden tegen elkaar leunen en staat symbool voor de verbinding van kennis en cultuur die mensen op deze plek zullen ervaren", verduidelijkt schepen Annelies Storms.

De figuren zullen verschillende achtergronden hebben en vertonen imperfecties, wat een bewuste keuze blijkt. "Mensen zijn niet perfect, maar kunnen hun kennis wel delen", meldt Michaël Borremans in een persbericht. "Dat is ook zo mooi aan het project van De Krook."

Borremans werkt voor zijn composities voor tekeningen en ander werk altijd met maquettefiguurtjes die ook architecten gebruiken. "Ik speel er eerst wat mee, bewerk en beschilder ze dan, en zo kwam ik deze keer ook op dit idee voor De Krook. Ik vond meteen dat het goed zat."

Het gaat om het tweede kunstwerk van Borremans in de publieke ruimte. De beslissing om kunst op straat te brengen, is een speerpunt in het beleid van cultuurschepen Storms.

"Ik wil tijdens de periode dat ik schepen ben, een spoor van kunstwerken aanbrengen in de stad, want kunst werkt verbindend in een stad. Kunst moet je niet alleen in een museum gaan bekijken, maar het mag je ook overvallen en ontroeren wanneer je het niet verwacht", aldus Storms.