Michel scheert hoge toppen, Bourgeois boet in

Federaal premier Charles Michel (MR) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) schrijven geschiedenis in de peiling van de VRT en De Standaard. Nooit eerder was het vertrouwen in een federale premier zo hoog. Nooit eerder was het vertrouwen in een Vlaamse minister-president zo laag. En met Bourgeois deelt ook zijn hele regering in de klappen.

Ondanks het significante verlies van de N-VA en het lichte verlies van Open VLD, lijdt het vertrouwen van de Vlamingen in de federale regering in zijn geheel daar niet onder. 56 procent van de Vlamingen heeft vertrouwen in de centrumrechtse regering van N-VA, CD&V, MR en Open VLD (+4 procent). Meteen ook het hoogste cijfer sinds de start van de coalitie.

De regering-Michel zit daarmee dicht tegen de 58 procent aan van de regering-Verhofstadt II eind 2006, begin 2007; de hoogste score die een federale regering in onze peiling haalde. De vorige regering onder Elio Di Rupo (PS) kwam in haar beste dagen net boven de 50 procent piepen, de regering-Leterme (CD&V) kreeg met een cijfer rond 40 procent in haar laatste dagen een stevige buis.

Michel overklast Di Rupo

Het vertrouwen in de federale premier is in alle peilingen altijd hoger geweest dan dat in zijn regering. Ook nu verrast premier Michel daar niet mee. Michel slaat daarentegen met een score van 71 procent (+2 procent) wel al zijn voorgangers uit de tabellen. Nog nooit was het vertrouwen in een federale premier zo hoog. Michel doet het nu beter dan de topscore van Guy Verhofstadt begin 2008.

En hij doet het ook afgetekend beter dan zijn voorganger Elio Di Rupo, die op zijn hoogtepunt 60 procent scoorde. Een boost voor het zelfvertrouwen van de premier met andere woorden. Al zal hij, mocht hij kunnen kiezen, vermoedelijk toch liever wat meer vertrouwen willen in zijn eigen landsdeel.

Bourgeois heeft werk voor de boeg

Voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zien de cijfers er minder rooskleurig uit. Zowel zijn Vlaamse regering als hijzelf moet aan vertrouwen inboeten. 59 procent van de Vlamingen zegt nog vertrouwen te hebben in de Vlaamse regering. Een jaar geleden was dat nog 64 procent.

Het vertrouwen in de Vlaamse regering is bijna altijd groter geweest dan dat in de federale regering en is dat nu dus ook, niettemin lijkt de Vlaamse regering een probleem te hebben. Het vertrouwen zakt en ligt toch duidelijk onder dat van de vorige Vlaamse regering onder minister-president Kris Peeters (CD&V).

Als de Vlaamse regering een probleem heeft, dan heeft Geert Bourgeois dat zeker. Nooit eerder was het vertrouwen van de Vlamingen in de eigen minister-president zo laag: 52 procent heeft vertrouwen in Bourgeois. Met de hakken over de sloot dus. Het verschil tussen minister-president en premier is nog nooit zo groot geweest. Bourgeois heeft werk voor de boeg.