Moeder Teresa wordt op 4 september heilig verklaard

Moeder Teresa wordt op 4 september heilig verklaard. Dat heeft het Vaticaan nu officieel aangekondigd. Paus Franciscus had vorig jaar, in december, nog een mirakel goedgekeurd dat aan Moeder Teresa was toegeschreven. Het was het tweede mirakel dat aan haar werd toegeschreven.
AP1979

Het was enkel nog wachten op een precieze datum voor de heiligverklaring. 4 september circuleerde al in de wandelgangen, maar is nu officieel door het Vaticaan aangekondigd in een verklaring.  Een plaats voor de viering is nog niet bevestigd. De Indische Kerk wil dat de paus naar Calcutta komt voor de ceremonie, maar het Vaticaan staat daar niet voor te springen en meldde dat "zo'n zware reis niet aan de orde is". De kans is dus groot dat het Rome wordt.

Moeder Teresa werd geboren in 1910 in Skopje en overleed in 1997, toen ze net 87 was geworden, in Kolkata (het vroegere Calcutta). Ze trad op haar 18e toe tot het klooster en koos ervoor om les te gaan geven in India. De Albanees-Macedonische zuster wijdde ruim 40 jaar van haar leven aan de armen in de sloppenwijken van Kolkata.

Een eerste wonder onder Johannes Paulus

In 2002 werd de zuster een eerste wonder toegeschreven - een vrouw met een kwaadaardig gezwel in de buik, genas op miraculeuze wijze na het bijwonen van een misviering voor Moeder Teresa -  wat haar op 19 oktober 2003 een zaligverklaring door paus Johannes Paulus II opleverde. Zowat 300.000 gelovigen woonden die plechtigheid bij op het Sint-Pietersplein in Rome.

Ook paus Franciscus keurde dus een mirakel goed. Hij ratificeerde de bevindingen van de Commissie voor de Heiligverklaarden. De commissie stelde dat ze een man met een ernstige hersenziekte op onverklaarbare wijze had genezen, nadat zijn vrouw om haar tussenkomst had gevraagd. Haar heiligverklaring was toen nog enkel een kwestie van tijd.

Moeder Teresa won in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede.