Nieuwe dinosoort ontdekt die mysterie T-Rex kan oplossen

Een nieuw ontdekte dinosaurussoort kan mogelijk de link aantonen tussen de Tyrannosaurus Rex en zijn voorgangers. Al decennia lang zoeken wetenschappers naar hoe kleinere dinosaurussen konden uitgroeien tot een kolos als de Tyrannosaurus Rex (T. Rex).
2016 Getty Images
Links de tand van de T. Rex en rechts de tand van de Timurlengia Euotica.

In Oezbekistan zijn de overblijfselen gevonden van een nog niet eerder ontdekte dinosaurus die de naam Timurlengia Euotica gekregen heeft. De dinosaurussoort leefde zo'n 90 miljoen jaar geleden in het gebied wat nu de grens is van Kazachstan en Oezbekistan in Centraal-Azië.

Het beest was ongeveer zo groot als een paard en lijkt op de T. Rex. Het was een lenige jager met mesachtige tanden die hij gebruikte om vlees te eten. Hij jaagde waarschijnlijk op grote planteneters.

Wetenschappers van het Smithsonian National Museum of Natural History denken dat de ontdekking een belangrijke leemte kan opvullen in het onderzoek naar de T. Rex. In 70 miljoen jaar tijd evolueerden veel kleinere en minder intelligente dinosaurussen tot de uiterst intelligente en kolossale T. Rex. In die evolutie zat een gat van 20 miljoen jaar dat nu ingevuld wordt door de Timurlengia Euotica.

Het brein en het gehoor van de Timurlergia Euotica lijken al op dat van de T. Rex, maar is daarna nog verder geëvolueerd. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe de twee dinosoorten exact aan elkaar gelinkt zijn.