Politie doodt schutter in Vorst, mogelijk twee op de vlucht

Bij de antiterreuractie in Vorst is één schutter gedood. Twee verdachten zouden nog op de loop zijn. De antiterreuractie in Vorst is nog altijd aan de gang. Die actie was begonnen nadat agenten bij een huiszoeking in verband met de aanslagen in Parijs, werden beschoten.
AFP

Om iets over zes vanavond leek het eindspel van de antiterreuractie in Vorst ingezet. Zo waren er opnieuw schoten te horen, sommige bronnen hadden het ook over ontploffingen. Even later kwam het bericht dat er één dader doodgeschoten was. Hij zou een kalasjnikov in de hand gehad hebben. "Over de identiteit van die persoon kunnen we nog niets zeggen. Het gaat alvast niet om Salah Abdeslam", aldus Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

De antiterreuractie is nog altijd aan de gang, want de politie denkt dat er nog twee verdachten op de vlucht zijn. De politie is massaal aanwezig en in de buurt is een veiligheidszone ingesteld. In aanpalende straten worden huizen één voor één doorzocht vooraleer de bewoners terug naar binnen mogen.

In de wijk Neerstalle in Vorst zijn ook enkele huiszoekingen uitgevoerd, maar het is niet duidelijk of die iets opgeleverd hebben. De politie neemt blijkbaar hoe dan ook het zekere voor het onzekere en blijft massaal aanwezig in Vorst. Volgens sommige bronnen is er ook een grote aanwezigheid van politie in Sint-Jans-Molenbeek.

De politieactie is het gevolg van een huiszoeking die vanmiddag is ontaard in een schietpartij. Belgische en Franse agenten wilden een huiszoeking uitvoeren in een huis in de Driesstraat in Vorst in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs vorig jaar. Toen ze aanbelden, werd met automatische wapens door de deur geschoten. Drie agenten raakten daarbij lichtgewond. Bij een andere schietpartij even later is nog een vierde agent gewond geraakt. 

"Toen de agenten aanbelden, werd vanuit de woning meteen op hen geschoten", aldus Van Der Sypt. "Enkele agenten raakten daarbij lichtgewond maar er vielen geen zwaargewonden." Volgens onze collega Caroline Vandenberghe ging het niet om een "versterkte huiszoeking" met extra beveiliging omdat er geen dergelijke weerstand werd verwacht.

"Sleutelfiguren Parijs gezocht"

Wie de schutters zijn of bij wie de huiszoeking plaatsvond, is nog volstrekt onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat de huiszoeking verband hield met de aanslagen in Parijs.

"We weten dat er nog altijd een aantal sleutelfiguren worden gezocht", zegt journalist Liesbeth Indeherberge, "en daarbij denkt iedereen meteen ook aan Salah Abdeslam. Maar of hij hier ook maar iets mee te maken heeft, is volstrekt onduidelijk." Volgens de Franse politie was Abdeslam echter niet het doelwit van de actie.

De politieactie is momenteel dus nog volop aan de gang. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jambon bevestigt dat er ook leden van de Franse politie hebben deelgenomen aan de actie vandaag. Hoe veel Fransen bij de actie betrokken waren, wil Jambon niet kwijt. Sinds de aanslagen in Parijs zijn al verschillende keren Frans-Belgische politieteams ingezet voor "joint interventions".

Tramverkeer onderbroken

Door de veiligheidsperimeter die de politie heeft ingesteld is het tramverkeer in Vorst onderbroken. Op tramlijnen 82 en 97 rijden er voorlopig geen trams, tussen de haltes Wiels en Neerstalle. Dat meldt de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB, die via Twitter benadrukt dat de hinder nog een hele tijd zal duren. Ook buslijn 50 is omgeleid.

Bij spoormaatschappij NMBS is er voorlopig geen hinder, ook niet in het nabijgelegen station Vorst-Oost.