Schooldirecteurs zien vaste benoeming graag afgeschaft

Heel wat schooldirecteurs zijn niet langer te vinden voor een vaste benoeming in het onderwijs. Dat blijkt althans uit een enquête van de onderwijskoepel van steden en gemeenten bij zijn directeurs, die De Morgen kon inkijken. Zij zouden hun leerkrachten liever een vast contract aanbieden.

"Hoe wilt u uw leerkrachten tewerkstellen?" Het was slechts een van de vragen die het OVSG - de scholenkoepel van steden en gemeenten - onlangs naar 1.700 directeurs en schepenen van Onderwijs stuurde. 450 gaven ook antwoord.

Uit de antwoorden blijkt namelijk dat 21,8 procent kiest voor een vaste benoeming. 78,2 procent vindt het huidige systeem blijkbaar niet zo goed en zou liever een vast contract aanbieden aan zijn leerkrachten.

"We wisten al langer dat het thema leeft bij jonge leerkrachten, omdat het een rem is voor hun loopbaan", zegt directeur Patriek Delbaere aan VRT Nieuws. Zij moeten namelijk vaak van school naar school lopen, omdat mensen met een vaste benoeming voorrang krijgen.

"Heel verrassend"

Maar dat nu ook de schooldirecteurs niet meer gewonnen lijken te zijn, noemt Delbaere "heel verrassend". "We hebben niet gepeild naar hun reden, maar ik denk dat het te maken heeft met het feit dat directeurs moeilijk een einde kunnen maken aan een vaste benoeming. Er zijn wel tuchtmaatregelen of evaluatieregelingen, maar daar worden amper mensen door ontslagen. Directeurs willen graag zelf wegen op hun personeelsbeleid."

Volgens het OVSG zou het dus niet slecht zijn om eens "grondig na te denken" over het systeem zoals we het vandaag kennen. Het thema ligt wel niet op de tafel van het loopbaanpact, de discussie die de job van leerkracht aantrekkelijker moet maken. En daar zal niets aan veranderen, klinkt het bij het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).