Vertrouweling van Aung San Suu Kyi verkozen tot president Myanmar

Het parlement in Myanmar heeft zoals verwacht Htin Kyaw, een vertrouweling van opposante Aung San Suu Kyi verkozen tot de nieuwe president van Myanmar. Haar partij had in november de verkiezingen gewonnen. Het is de eerste keer in ruim 50 jaar tijd dat het Zuidoost-Aziatische land niet geleid zal worden door een militair.

De Nationale Liga voor de Democratie (NLD) nomineerde Htin Kyaw, een vertrouweling en voormalige schoolvriend van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De opposante kon zelf geen president worden, omdat twee van haar zonen de Britse nationaliteit hebben. Htin Kyaw kreeg met 360 van de 652 stemmen een absolute meerderheid. Zijn overwinning werd op luid applaus onthaald.

NLD had ook een tweede kandidaat voorgedragen, Henry Van Thio, eveneens een vertrouweling van Aung San Suu Kyi en een lid van de Chin-minderheid. De kandidaat voor het leger was Myint Swe, een gepensioneerde generaal die beschouwd wordt als een aanhanger van het vroegere militaire regime. Het duo wordt aangesteld als Htin Kyaws vicepresidenten.

De ambtstermijn van Htin Kyaw start op 1 april.