VS versoepelt reisregels en handelsbetrekkingen met Cuba

De VS versoepelt zijn regels rond reizen naar Cuba en handelsbetrekkingen met het land. Dat meldt het kabinet van president Obama enkele dagen voor zijn historisch bezoek aan het communistische eiland. De toenadering tussen beide landen is al sinds eind 2014 aan de gang.

De Cubaanse president Raul Castro vraagt al lang om een versoepeling van het Amerikaanse embargo. Zo is er al jarenlang een handelsembargo voor buitenlandse bedrijven van kracht. De VS heeft nu oren naar die vraag. De Amerikaanse departementen Financiën en Handel hebben enkele concrete maatregelen toegelicht.

Amerikanen zullen vanaf nu vrij en legaal naar Cuba kunnen reizen om kennissen te bezoeken. Ook een deelname aan een georganiseerde groepsreis behoort nu tot de mogelijkheden. Het wordt ook makkelijker om producten te importeren vanuit Cuba naar de VS.

Nieuwe vliegroutes

De VS hoopt met die maatregel de vraag naar vliegtuigtickets naar Cuba aan te zwengelen. Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn van plan om de komende maanden rechtstreekse vluchten naar Cuba aan te bieden.

In februari kwamen Washington en Havana overeen om het commerciële luchtvaartverkeer van de VS naar Cuba voor het eerst sinds vijftig jaar te hervatten. Er zouden 110 vluchten per dag worden uitgevoerd, waarvan 20 naar de Cubaanse hoofdstad Havana.

Naast het embargo staan ook onder meer de teruggave van de Amerikaanse militaire basis van Guantanamo ter discussie en de uitlevering van de voortvluchtigen in Cuba die gezocht worden door het Amerikaanse gerecht.

Obama brengt op 21 en 22 maart een staatsbezoek aan Cuba. Het vorige bezoek van een Amerikaanse president aan het communistische eiland dateert al van 1928.