Xena en Gabrielle komen eindelijk uit de kast

In de pilootaflevering van het vervolg op "Xena: warrior princess" zullen de hoofdpersonages Xena en Gabrielle als geliefden uit de kast komen. Dat laat scenarist Javier Grillo-Marxuach in een onlinevraaggesprek verstaan.

"In a time of ancient gods, warlords and kings, a land in turmoil cried out for a hero." Kinderen van de jaren 90 herkennen in die woorden ogenblikkelijk de intro van "Xena: warrior princess", een fantasyserie die tussen 1995 en 2001 wereldwijd op de buis was te zien.

Officieel waren de hoofdpersonages Xena (Lucy Lawless) en Gabrielle (Renée O'Connor) niks meer dan goeie vriendinnen. Dankzij tal van innuendo's en dubbelzinnige dialogen wisten de echte fans wel beter: de twee waren geliefden. Dat ook expliciet portretteren konden of wilden de makers destijds niet.

Daarin komt nu verandering. Zoals bekend werkt Javier Grillo-Marxuach in opdracht van de Amerikaanse zender NBC aan een pilootaflevering van een vervolgseizoen op de serie. Of dat seizoen er ook echt komt, is nog niet zeker. Wel meldt de scenarist dat de relatie tussen Xena en Gabrielle alvast in de pilootaflevering niet langer onderhuids zal blijven.

""Xena" wordt een heel andere show die we om heel andere redenen maken", schrijft hij recent in een onlinevraaggesprek. "Het heeft geen enkele zin "Xena" van onder het stof te halen zonder een relatie ten volle te verkennen die tijdens de reeks in de jaren 90 nog ambigu werd gehouden."

Het staat nog niet vast wanneer de pilootaflevering precies wordt uitgezonden. Waarschijnlijk gebeurt dat nog in de loop van dit jaar.