"Europa zal niet zondigen tegen eigen asielprocedures"

Europa zal niet zondigen tegen zijn eigen asielprocedures als het omstreden plan om vluchtelingen terug te sturen naar Turkije wordt goedgekeurd. Dat verzekert de Europese Commissie in de aanloop naar de EU-top. Het plan krijgt veel kritiek omdat het strijdig zou zijn met het internationaal recht. "Verwerpelijk", zegt Amnesty International.
AFP or licensors

Op de EU-top morgen en overmorgen staan de afspraken met Turkije centraal, dat in ruil voor 3 miljard euro extra bereid is om vluchtelingen terug te nemen uit Griekenland als die daarna over Europa worden verspreid.

Het plan is erg omstreden. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en ngo's vinden dat het indruist tegen het asielrecht. "Als de EU haar verantwoordelijkheid voor vluchtelingen doorschuift naar Turkije, zet ze fundamentele wettelijke verplichtingen én haar eigen kernwaarden op het spel", reageert Oxfam.

"Verwerpelijk", noemt Amnesty International het plan. De mensenrechtenorganisatie overhandigde vanmiddag een petitie met 22.000 handtekeningen aan premier Michel en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken.

Maar de Europese Commissie verzekert dat Europa niet tegen zijn eigen asielprocedures gaat zondigen. "Griekenland zal elke aanvraag individueel behandelen en van collectieve uitwijzingen zal geen sprake zijn", zegt vicevoorzitter Frans Timmermans. "We keren de vluchtelingen niet de rug toe want ze zullen het recht hebben om internationale bescherming te genieten, in de Europese Unie of in Turkije."

Timmermans erkent wel dat zowel Griekenland als Turkije nog een aantal voorwaarden moeten invullen. Zo moet de Turkse regering bijvoorbeeld garanderen dat ook niet-Syriërs toegang tot een asielprocedure kunnen krijgen in Turkije.

Merkel: "Toetreding Turkije is nog niet aan de orde"

Nog in de aanloop naar de Europese top heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Bondsdag in Berlijn toegesproken over de vluchtelingenproblematiek. Ze pleitte opnieuw voor een Europese oplossing.

"Veel vluchtelingen zullen teleurgesteld zijn dat ze niet zomaar ergens heen kunnen gaan. Europa is het eens dat niemand het recht heeft het land van asiel zelf uit te zoeken", zei Merkel. "Maar de vluchtelingen hebben wel recht op een menselijke behandeling". Ze sprak zich opnieuw uit tegen de grenssluitingen. "De situatie in Griekenland moet ons zorgen baren."

Over de afspraken met Turkije was Merkel duidelijk dat wat haar betreft toetreding van Turkije tot de Europese Unie "momenteel niet aan de orde is". Toch had de bonskanselier ook lof voor de Turken. "Dat ze 2,7 miljoen vluchtelingen opvangen, kan niet genoeg worden geprezen", zei ze. "Het is weinig eervol dat Europa met 500 miljoen burgers het zo moeilijk vindt om de lasten eerlijk te verdelen."