Babyneushoorn Qabid laat zich voor het eerst bewonderen in Planckendael

Babyneushoorn Qabid heeft zijn eerste publieke stapjes gezet in dierenpark Planckendael. Het kleintje had nauwelijks plankenkoorts en liet zich gewillig bewonderen aan de honderden geïnteresseerden, zij het wel nog dicht bij mama Karamat.

Qabid kwam al drie maanden geleden ter wereld en verkeert in goede gezondheid, maar de verzorgers wilden hem voor alle zekerheid veilig en warm in de stal houden tot de weersomstandigheden voldoende gunstig waren.

Het gaat om een Indische neushoorn, een soort dat ernstig is bedreigd in zijn voortbestaan. Volgens Planckendael leven er nog slechts 2.800 exemplaren in het wild. Het jong, de eerste telg van kweekkoppel Karamat en stier Gujarat, zou wel eens erg belangrijk kunnen worden voor het bestaande kweekprogramma.

Daarnaast moet Qabid natuurlijk ook gewoon een echte publiekstrekker worden deze zomer, samen met baby-olifant Qiyo en babygiraf Qalimba. Het buitenterrein van de neushoorns werd alvast specifiek voor het jong aangepast: de laag boomschors die er ligt is dikker en dus ook droger gemaakt zodat zijn pootjes niet uitglijden op een drassige ondergrond, de waterpoel blijft leeg tot het kleintje samen met zijn moeder leren zwemmen heeft en de kleipoel waar neushoorns een modderbad nemen werd wat ingeperkt.