Britten voeren verrassend suikertaks in op frisdrank

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft een taks op gesuikerde frisdranken aangekondigd. De maatregel zou vanaf april 2018 in werking moeten treden en zou de overheid jaarlijks zowat 500 miljoen Britse pond (zowat 650 miljoen euro) opleveren. Osborne wil er de "toenemende obesitascrisis" in Groot-Brittannië mee aanpakken.
Geheel volgens de Britse traditie toont de Minister van Financiën eerst zijn rood koffertje aan de pers, vooraleer hij zijn speech houdt in het parlement..

Osborne's aankondiging komt vrij verrassend. De regering had enkele maanden geleden nog een suikertaks op frisdranken van tafel geschoven.

"We zullen een nieuwe taks invoeren die geheven wordt op producenten van gesuikerde frisdranken. Die zal over twee jaar ingevoerd worden, zodat producenten nog de tijd hebben om de samenstelling van hun producten aan te passen", zei Osborne vandaag bij de voorstelling van de begroting aan het parlement. Osborne neemt de maatregel omdat frisdranken "de voornaamste oorzaak van obesitas bij kinderen" zijn.

De taks zal van toepassing zijn op niet-alcoholische frisdranken die meer dan 5 gram suiker per 100 milliliter bevatten en zullen niet van toepassing zijn op fruitsap of drankjes op basis van melk. De maatregel moet de Britse staatskas jaarlijks ruim 500 miljoen pond opleveren. Geld dat volgens Osborne gebruikt zal worden om de investering in sport op school te verdubbelen.

"Een mooi stukje theater"

Gezondheidsorganisaties zijn in de wolken. Overigens ijvert de Britse tv-chef Jamie Oliver al langer voor de invoering van een suikertaks in de strijd tegen obesitas. Hij is in de wolken. "Ik had nooit gedacht dat ze het zouden doen", zegt hij. "Het is een moedige en logische maatregel."

De producenten zijn minder tevreden. De Britse Voedsel- en Drankfederatie had het over "een mooi stukje politiek theater" dat geen verschil zal maken voor obesitas, en jobs zal kosten.

Volgens cijfers van 2015 hebben 28 procent van de Britse kinderen tussen 2 en 15 jaar, en maar liefst 61,9 procent van de volwassenen, te kampen met overgewicht of obesitas. Het land is op dat vlak daarmee bij de slechtste van Europa. Naar schatting kosten aan obesitas gelinkte ziekten de Britse economie jaarlijks ongeveer 27 miljard pond (ruim 34 miljard euro).