China mikt met nieuw vijfjarenplan op groei tot 7 procent

China gaat een nieuw vijfjarenplan voor de economie invoeren. Het mikt op een groei op 6,5 tot 7 procent. De ontwerpresolutie is vandaag goedgekeurd door het Chinese Volkscongres. De Chinese economie liet het voorbije jaar een sputterende groei noteren, maar volgens premier Li Keqiang zit ze nog altijd op het juiste spoor.

98 procent van de afgevaardigden stemde  voor de economische doelstellingen van premier Li Keqiang en zijn Communistische Partij. Met 27 tegenstemmen en 16 onthoudingen was de tegenstand ditmaal iets groter dan andere jaren.

Van de bijna 2.900 afgevaardigden in het Volkscongres stemde ook 97 procent voor de ontwerpresolutie van het 13e vijfjarenplan voor sociale en economische vooruitgang tot het jaar 2020. Het plan mikt op een economische groei van 6,5 tot 7 procent en een stijging van de jaarlijkse militaire uitgaven met 7,6 procent.

Het vijfjarenplan ambieert de creatie van miljoenen nieuwe jobs in de steden, net als het verbeteren van snelwegen en hogesnelheidslijnen voor treinen. De Partij wil daarnaast dat de sector van de wetenschappen en technologie een economische groei van 60 procent. Ook wordt de ambitie herhaald om het inkomen en het bruto binnenlands product tussen 2010 en 2020 te verdubbelen.

"Te grote focus over overheidsplanning"

Critici vinden dat het plan te weinig aandacht heeft voor het ondersteunen van innovatie. Het zou de marktmechanismen onvoldoende aan het werk laten, maar te veel focussen op rol van de overheidsplanning.

De Chinese economie groeide vorig jaar met 6,9 procent en haalde zo de doelstelling van 7 procent niet. Het ging om de zwakste groei in meer dan een kwarteeuw.

Het was jaren geleden dat de stijging van de militaire uitgaven nog onder 10 procent kwam te liggen. Ter vergelijking: in 2015 ging het om een stijging van 10,1 pct, het jaar ervoor bedroeg de stijging 12,2 procent.