Denemarken herovert titel "gelukkigste land ter wereld"

Denemarken heeft zijn titel heroverd van "gelukkigste land ter wereld". Dat blijkt uit het World Happiness Report, uitgewerkt door het Earth Institute van de gerenommeerde University of Columbia. België wint een plaatsje en staat nu 18e op de lijst.
AP2009

Het is het vierde World Happiness Report. Denemarken schoot al twee keer de hoofdvogel af (in 2012 en 2013), maar moest de koppositie vorig jaar aan Zwitserland laten. Dit jaar stellen de Denen orde op zaken.

De Noord-Europese landen scoren over het algemeen hoog, met behalve Denemarken ook IJsland (3), Noorwegen (4), Finland (5) en Zweden (10) in de top 10. Nederland prijkt op de zevende plaats, net als vorig jaar. Frankrijk gaat van 29 naar 32, Duitsland gaat van 26 naar 16. België was in 2015 nog 19de en wint nu een plaatsje.

Het rapport rangschikt landen op basis van het geluk van hun burgers en hun subjectief welzijn. Dit jaar werden voor de eerste keer de gevolgen van ongelijkheid binnen samenlevingen gemeten en mee opgenomen.

Onderaan de lijst van 157 landen bengelen Afghanistan, Togo, Syrië en Burundi. Slechts vijf van de dertig laagst gerangschikte landen liggen niet in Afrika.