Herrie in Griekse regering over naam "Macedonië"

In Griekenland eist de partij van de Onafhankelijke Grieken (ANEL) het ontslag van viceminister van Iannis Mouzalas omdat die de naam "Macedonië" heeft gebruikt in plaats van "FYROM", de officiële naam voor het noordelijke buurland. ANEL is de kleinere coalitiepartner van regeringspartij Syriza van premier Alexis Tsipras.
Ioannis Mouzalas

"Vergeef me deze vergissing, die niet overeenstemt met mijn standpunt en overtuigingen over FYROM", zei Ioannis Mouzalas enkele uren na een tv-interview waarin hij de naam "Macedonië" had laten vallen.

ANEL nam daarmee geen genoegen. "De verontschuldiging van de Heer Mouzalas volstaat niet. Ik eis zijn ontslag", twitterde partijleider Panos Kammenos, tevens minister van Defensie in de regering-Tsipras. De partij van de premier, Syriza, heeft ANEL nodig om haar krappe meerderheid in het parlement te behouden.

Intussen ruikt de oppositie bloed."Mijnheer Mouzalas moet ontslag nemen, niet alleen omdat hij de term 'Macedonië' gebruikte, maar ook omdat hij gefaald heeft in de aanpak van de migratiecrisis", twittert Kyriakos Mitsotakis, leider van de rechtse oppositiepartij Néa Dimokratía.

De diensten van premier Tsipras vinden dat het "overdreven was van deze lapsus een probleem te maken" en dat het "onverantwoordelijk was de minister proberen te verzwakken" die dag in dag uit in de weer is met de migrantencrisis.

Onbespreekbaar

De kwestie-Macedonië ligt erg gevoelig in Athene omdat de noordelijke Griekse provincie ook Macedonië heet. Athene claimt de naam "Macedonië" omdat die teruggaat op de figuur van Alexander de Grote, die de Grieken graag voorgesteld zien als Griek uit de Oudheid. De kwestie borrelde weer op na het uiteenvallen van Joegoslavië omdat de meest zuidelijke deelrepubliek in dat land ook Macedonië heette.

Dat was geen probleem zolang de regio deel uitmaakte van Joegoslavië, maar een onafhankelijk Macedonië dat zich beroept op de erfenis van Alexander de Grote en Philippos van Macedonië is voor Athene gewoon onbespreekbaar.

Daarom is in de Verenigde Naties bepaald dat het land met Skopje als hoofdstad "FYROM" wordt genoemd. Dat staat voor "Former Yugoslav Republic of Macedonia". Het ging om een tijdelijke oplossing - zeg maar een overgangsregeling - maar Griekenland blijft zich halsstarrig verzetten tegen een nieuwe naam voor het buurland, dat logisch gezien "Macedonië" heet.

Dat verzet blijft heftig. In het verleden waren in verschillende Griekse steden al massabetogingen tegen de naam "Macedonië", en Athene verzet zich tegen een mogelijk lidmaatschap van FYROM van de NAVO en van de Europese Unie.