Houdt een tweede stemronde Trump nog tegen?

Donald Trump heeft afgelopen nacht weer ruim gewonnen bij de voorverkiezingen in vijf Amerikaanse staten. Maar de strijd duurt voort, want Trump heeft nog niet genoeg gedelegeerden verzameld om zeker te zijn van zijn nominatie als presidentskandidaat van de Republikeinen. En als hij uiteindelijk niet genoeg delegates kan verzamelen, kan de partij Trump nog altijd van zijn nominatie houden, door een zogenoemde brokered of contested convention te organiseren: een partijcongres waarop een tweede stemronde wordt gehouden.

Tot spijt van wie het benijdt, is Donald Trump goed op weg om de Republikeinse presidentskandidaat te worden bij de Amerikaanse verkiezingen. Bij de voorverkiezingen wist hij al 621 delegates te verzamelen. Hij moet 1.237 gedelegeerden achter zich krijgen om zeker te zijn van de de Republikeinse nominatie.

Als dat hem niet lukt, kunnen de gedelegeerden op de conventie van de partij in een tweede stemronde vrij stemmen, los van de voorkeur van de kiezer. In dat geval liggen alle mogelijkheden open.

Zo’n brokered convention is waarschijnlijker geworden nu concurrent John Kasich gewonnen heeft in zijn thuisstaat Ohio. Na de exit van Marco Rubio is Kasich de enige overgebleven kandidaat die Trump de wind uit de zeilen kan halen. Kasich is de enige kandidaat waar het partij-establishment zich achter kan en wil scharen, als dam tegen Trump. De ultraconservatieve Ted Cruz doet het nog altijd beter dan Kasich, maar voor de partijtop is hij geen valabale optie.

Burgeroorlog

Kasich heeft nog maar 138 delegates verzameld en kan bijna niet meer winnen. Maar als de partij zich achter hem schaart, kan hij stemmen bij Trump wegsnoepen zodat die het quotum van 1.237 delegates, de helft, niet haalt. Om die drempel te halen, moet Trump bij de resterende voorverkiezingen 57 procent van de delegates verzamelen.

Als dat hem niet zou lukken, kan er een tweede stemronde komen op een Republikeins partijcongres. Dat is al decennia niet meer gebeurd en feitelijk is het een burgeroorlog binnen de partij. “Mogelijk kan het leiden tot een split van de partij, zeggen analisten”, schreef oud-Amerika-correspondent Tom Van de Weghe eerder. “En zelfs zo'n 'contested convention' is geen garantie dat Trump uiteindelijk niet genomineerd zal worden.”

"Niet verlagen"

Na zijn overwinning van gisteren, verwacht Trump niet dat het zo ver zal komen: “Mijn cijfers gaan in stijgende lijn”, zei hij in zijn overwinningsspeech, waarin hij zijn geloof uitsprak dat hij de voorverkiezing zal winnen.

Kasich daarentegen gelooft nog sterk in eigen kunnen. “Ik heb lang in de achtergrond gewroet. Mensen cijferden me al weg”, zei hij na zijn overwinning in Ohio, die hem nu moed geeft. “Ik zal me niet verlagen op m’n weg naar het hoogste kantoor van het land”, sneerde hij naar het vaak platvloerse discours van Donald Trump. Het valt nog af te wachten of Kasich Trump nog iets in de weg te leggen.