Instagram stapt af van chronologische volgorde

Gebruikers van Instagram zullen de komende maanden merken dat ze niet meer eerst de nieuwste foto's te zien zullen krijgen. Instagram gaat namelijk de chronologie overboord gooien en zal eerst foto's laten voorbijkomen waarvan het denkt dat je er het meest om geeft.
imago stock&people

Instagram is al een poos overgekocht door Facebook en dat zullen gebruikers van de populaire foto-app geweten hebben. Net als op Facebook zal chronologie niet meer leidend worden voor je Instagram-timeline.

Nu worden in Instagram nog altijd eerst de nieuwste foto's bovenaan getoond. Maar de makers willen dat veranderen omdat "mensen gemiddeld 70 procent missen van wat er voorbijkomt in hun feeds" op sociale media.

Omdat Instagram gegroeid is, is het volgens het bedrijf steeds moeilijker geworden om bij te blijven. Instagram wil het fomo-probleem (fear of missing out) oplossen door de chronologische timeline te vervangen door een timeline die bepaald wordt door algoritmes.

"De volgorde van foto's en video's in je feed zal gebaseerd worden op de waarschijnlijkheid waarmee je geïnteresseerd bent in content, je relatie met de persoon die dingen publiceert, en... de chronologie", verzekert Instagram. Want dat laatste wordt natuurlijk niet helemaal overboord gegooid, want anders zou je voortdurend oude dingen te zien kunnen krijgen.

Instagram zegt dat het zijn tijd zal nemen om de nieuwe volgorde helemaal in orde te krijgen en dat men zal luisteren naar de feedback van gebruikers. Wanneer gebruikers de veranderingen precies zullen merken, wordt niet gezegd, maar het zal in de loop van de komende maanden zijn.

Er kan verwacht worden dat de verandering heel wat vragen en protest van gebruikers zal oproepen. Dat gebeurde ook al toen Instagram advertenties tussen foto's begon te stoppen. Ook Twitter kreeg een hoop bagger over zich heen, toen het onlangs liet doorschemeren dat het van chronologische timelines zou afstappen.