Jambon: "Doel van grenscontroles Westkust bereikt"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is tevreden over de resultaten van de grenscontroles aan de Westkust. Dat zei hij tijdens een werkbezoek in Adinkerke, samen met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Op dit moment wordt bekeken of de acties verlengd moeten worden.
Adinkerke, op de grens tussen Frankrijk en België

Op 23 februari startten de lokale en federale politie met de grenscontroles aan de Westkust. Bijna 300 manschappen zijn daarvoor ingezet. Daarmee werd gereageerd op de nakende ontruiming van de tentenkampen in Duinkerke en Calais, maar ook op de toestroom van transitmigranten in Zeebrugge.

De eerste weken werden honderden migranten tegengehouden, maar dat aantal zakte de jongste dagen, al is er wel sprake van een opflakkering door de ontruiming in Grande Synthe, in Frankrijk. "We kunnen zeggen dat het doel bereikt is. We wilden vermijden dat ook aan de Vlaamse kust tentenkampen zouden opduiken, dat is niet gebeurd. Bovendien hebben we heel wat mensensmokkelaars kunnen oppakken", aldus Jambon.

De minister bekijkt ook of de grenscontroles nog moeten worden voortgezet, want de termijn loopt op 23 maart af. "Net daarom wou ik de situatie op het terrein zien. We bekijken dagelijks hoeveel mensen we moeten inzetten voor deze statische controles", aldus Jambon die ook nadenkt over mobiele controles. Jambon en Francken kregen een rondleiding in de mobiele afhandeldienst waar illegalen die in het hinterland worden opgepakt geregistreerd worden.

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé heeft Jambon al gevraagd om de controles aan te houden. De vraag is opnieuw aan Europa gesteld. "Op dit moment is alles beheersbaar, maar we moeten attent blijven. Zo werd recent een kampje van een twintigtal mensen aangetroffen in de duinen, net aan Belgische zijde van de grens. We zien trouwens ook dat de controles de veiligheid aan de Westkust verhogen. Alle criminaliteitscijfers, van diefstallen tot inbraken zijn ineengezakt", ziet de gouverneur.