Marco Rubio gooit handdoek in de ring na nederlaag in Florida

Marco Rubio stapt uit de race om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat heeft hij aangekondigd na het verlies in zijn thuisstaat Florida bij de voorverkiezingen op "Super Tuesday II". Donald Trump ging er met de overwinning aan de haal.

Donald Trump won in Florida met 45,8 procent van de stemmen. Rubio haalde 27 procent. Rubio, die Latijns-Amerikaanse roots heeft, kon nooit echt overtuigen in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie. Naarmate het succes van én de controverse rond Donald Trump toenam, werd de meer gematigde Rubio door het partij-establishment naar voren geschoven als kandidaat, maar dat heeft niet mogen baten.

"Dit jaar zullen we niet aan de winnende zijde staan", zei Rubio in een toespraak tegen zijn aanhangers in Miami. "Hoewel het niet Gods plan was dat ik dit jaar, of misschien zelfs op een ander moment, president word, en hoewel ik mijn campagne vandaag stopzet, is het feit dat we zover zijn gekomen een bewijs van hoe bijzonder Amerika echt is."

Hoewel Rubio Donald Trump feliciteerde met zijn overwinning in Florida, kreeg "the Donald" ook een vingerwijzing, evenwel zonder zijn naam te noemen. "Dit land heeft een levendige, groeiende conservatieve beweging nodig, maar dan wel een beweging die gebouwd is op principes en ideeën en niet op angst en boosheid, niet op het uitbuiten van frustraties."

"De politiek van afkeer en afwijzing van andere mensen zal ons niet alleen opzadelen met een verdeelde partij, maar ook met een verdeeld land", aldus Rubio. De senator riep zijn aanhang nog op om hoopvol en optimistisch te blijven over Amerika en niet toe te geven aan de haat.

Rubio kon alleen de voorverkiezingen winnen in de staat Minnesota, in Washington DC en in het Amerikaanse territorium Puerto Rico. Hij verzamelde 163 afgevaardigden.