Michel na actie in Vorst: "Dreigingsniveau blijft op drie"

Het dreigingsniveau in ons land blijft op drie na de antiterreuractie in Vorst. Dat heeft premier Charles Michel (MR) bekendgemaakt na de Nationale Veiligheidsraad. "Dit is geen banaal niveau."

De Nationale Veiligheidsraad kwam om 14 uur vanmiddag bijeen op het kantoor van premier Michel na de actie in Vorst gisterenmiddag. Toen raakten vier agenten gewond bij een huiszoeking in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Eén verdachte - die een duidelijke link had met terreurgroep IS - is gedood, twee anderen zijn nog op de vlucht.

Het OCAD - het orgaan dat de dreiging analyseert en ook het dreigingsniveau bepaalt - besliste om het huidige niveau niet te verhogen na de feiten van gisteren. "Het niveau blijft op drie", zei premier Charles Michel in een korte verklaring na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. "Dat is geen banaal niveau. Het betekent dat de dreiging ernstig en mogelijk blijft."

Er komen met andere woorden geen extra veiligheidsmaatregelen. De militairen die momenteel al in het straatbeeld te zien zijn, blijven de politie wel ondersteunen. "De veiligheidsdiensten blijven alert", zo klinkt het.

In de Nationale Veiligheidsraad zitten naast premier Michel en de vicepremiers ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V), minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en toplui van Justitie en de veiligheidsdiensten.