Nijntje-tekenaar Dick Bruna wint Max Velthuijs-prijs

Tekenaar, schrijver en vormgever Dick Bruna wint de Max Velthuijs-prijs 2016. Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vanochtend bekendgemaakt. Het gaat om een Nederlandse oeuvreprijs voor illustratoren van kinderboeken die sinds 2007 om de drie jaar wordt uitgereikt. De prijs is goed voor 60.000 euro.

De 88-jarige Bruna werd wereldberoemd met zijn kinderboeken over Nijntje, het witte konijn met de menselijke trekken. "Bruna is de meester van de klare lijn", zegt de jury. "Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijke gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt, is ongeëvenaard."

De "eenvoud van zijn werk is betoverend", luidt het oordeel. "Het vereist een groot talent om werk van deze kwaliteit te maken. Bruna is zich blijven verbeteren door niet aflatend te zoeken naar het juiste evenwicht in de compositie. Hij heeft telkens de grens opgezocht in zijn streven naar een nog eenvoudigere vorm. Zijn doelgerichte werkwijze dwingt grote bewondering af."

Dick Bruna is meermaals bekroond en aan zijn werk zijn veel exposities gewijd. Zijn tekeningen zijn opgenomen in de collecties van het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum Amsterdam.

De Max Velthuijs-prijs wordt op 22 september uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Eerdere winnaars waren Wim Hofman, Thé Tjong-Khing en Mance Post.

De naamgever van de prijs is schrijver en tekenaar Max Velthuijs (1923-2005), bekend van zijn boeken over Kikker.