Obama draagt Garland voor voor Supreme Court en waarschuwt oppositie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Merrick B. Garland voorgesteld als nieuwe rechter bij het Supreme Court. Garland wordt algemeen beschouwd als een rechter in het midden van het politieke spectrum, maar toch komt er wellicht weer een confrontatie met de Republikeinen. Zij willen de keuze laten aan de volgende president.

Garland (63) werkt voor het United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit, het federale Hof van Beroep in de VS. Het nieuws circuleerde al officieus, en Obama bevestigde het officieel tijdens een persconferentie in de White House Rose Garden vanmiddag.

Garland (kleine foto) moet de plaats innemen van Antonin Scalia, die vorige maand onverwacht overleed. Hij was conservatief en werd beschouwd als een rechter met een Republikeinse stempel. In een verkiezingsjaar ligt het benoemen van een opvolger gevoelig: de Republikeinen zullen het Obama wellicht niet gunnen om zijn keuze aan te nemen.

Obama's kandidaat moet immers nog goedgekeurd worden door de Senaat, waar de Republikeinen de controle hebben.

"Hier een politiek spel van maken, zou verkeerd zijn"

"Ik vervul mijn grondwettelijke plicht, ik hoop dat de senatoren hun job gaan doen", zei Obama in een vooruitgestuurde e-mail. Vanmiddag zette hij tijdens zijn speech zijn voorstel kracht bij door Garland uitgebreid te prijzen. Garland maakt onder meer naam in enkele terreurdossiers, zoals de aanslag in Oklahoma City.

"Garland heeft in het verleden integriteit en onpartijdigheid aan de dag gelegd", zei Obama onder meer. Hij anticipeerde al op het weerwerk van de Republikeinen, door te zeggen dat Garland door beide partijen gerespecteerd wordt: "Hij heeft lof geoogst bij zowel Republikeinen als Democraten." Van de nominatie een politiek spelletje maken, zou een verkeerde keuze zijn, aldus Obama: "Deze aanduiding moet boven de politiek staan."

Obama voegde eraan toe dat Garland bereid is meteen naar de Supreme Court over te stappen. Hij is er klaar voor, zei de president, na 19 jaar werk in het tweede hoogste rechtsorgaan in de VS. Obama wil vanaf morgen persoonlijk met de senatoren gaan praten.

9 rechters, een gevoelige balans

De Republikeinen willen de keuze liever aan de volgende president overlaten, die in november wordt gekozen. Nu zou Obama met zijn keuze de ideologische balans in de samenstelling van het Supreme Court (een beetje) naar zijn hand zetten. Met Garland zou de balans een beetje naar de linkerzijde opschuiven.

Het Supreme Court is het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan en telt 9 rechters. Zij worden in principe voor het leven benoemd.