Onderzoek naar "ernstige feiten" van vier agenten Antwerpse politie

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar vier agenten van de lokale politie van Antwerpen. Dat meldt burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij heeft het over "ernstige feiten", maar wil niet zeggen om wat het precies gaat. Binnen het korps wordt gesproken van zware diefstal, mogelijk met afpersing en wapenvertoon.

De vier interventie-inspecteurs zijn vandaag gearresteerd na maanden onderzoek van de dienst intern toezicht, zo bevestigt korpschef Serge Muyters in een persmededeling. "De verdachten zijn betrokken bij zeer ernstige feiten, die gepleegd zijn tijdens het werk in uniform."

Woorden die ook burgemeester De Wever eerder in een persmededeling liet verstaan. "Als deze feiten worden bewezen, gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps. Als tuchtoverheid kan ik niet ingaan op de feiten en vooruitlopen op de resultaten van het gerechtelijk onderzoek, maar het spreekt voor zich dat ik naast de eventuele gerechtelijke gevolgen van het onderzoek ook als bestuurlijk hoofd van de politie tuchtrechtelijk gepast zal reageren."

Over welke feiten het gaat, wil niemand officieel bevestigen. Bronnen binnen het korps spreken van zware diefstal, mogelijk met afpersing en wapenvertoon. Een Antwerpse politieke bron meldt aan Belga dat het gaat om agenten die mensen zonder papieren hebben afgedreigd en ook geld afhandig hebben gemaakt. Er zou ook worden onderzocht of een van hen banden heeft met het Albanese maffiamilieu.

"Volste vertrouwen"

De burgemeester benadrukt in zijn persbericht het volste vertrouwen te behouden in zijn korps. "Deze zaak geeft eens te meer aan dat ons politiekorps in staat is om pijnlijke en schokkende feiten als deze toch zelf aan het licht te brengen en grondig te onderzoeken, zonder taboes."

Er is een onderzoeksrechter aangesteld, maar het parket heeft het onderzoek teruggegeven aan de dienst intern toezicht. "Het onderzoek is nog niet afgerond, maar we nemen de feiten ernstig", zegt Muyters.

BEKIJK: Verklaring korpschef Serge Muyters